Η Ευρώπη προτιμάει TAP έναντι του Nabucco

Η Ευρώπη προτιμάει TAP έναντι του Nabucco

Προβάδισμα του TAP έναντι του ανταγωνιστικού αγωγού Νabucco West για τη μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ στην Ευρώπη προβλέπει το πρακτορείο Reuters.

Ο συντάκτης του Reuters θεωρεί ότι η κατασκευή του ρωσικού αγωγού South Stream ευνοεί τον TAP, γεγονός που δημιουργεί ζητήματα βιωσιμότητας για τον Nabucco West.

Ο TAP θα ακολουθεί τη διαδρομή από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, στην Αλβανία και από εκεί με υποθαλάσσια σύνδεση στην Ιταλία. Θα έχει μήκος περίπου 800 χλμ., έναντι 1.300 χλμ. του Nabucco West και σημαντικά χαμηλότερο κόστος, ενώ η ματαίωση του νότιου σκέλους του South Stream υποτίθεται ότι λειτουργεί υπέρ του TAP.


Μέτοχοι του ΤΑΡ είναι η ελβετική ΑΧΡΟ με 42,5%, η νορβηγική Statoil με 42,5% και η γερμανική Ε-Οn με 15%. Αν κερδίσει το έργο, τότε η κοινοπραξία που αναπτύσσει το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ, θα αποκτήσει το 50% του κεφαλαίου του. Ανάλογη συμφωνία η κοινοπραξία, που είναι αρμόδια για την επιλογή του αγωγού, έχει και με τον Ναbucco West, στο μετοχικό κεφάλαιο του οποίου εισέρχεται η γαλλική Gas de France Suez, η οποία συμφώνησε να αγοράσει μερίδιο 9% από την αυστριακή OMV, το οποίο οοι Αυστριακοί είχαν με τη σειρά τους εξαγοράσει από τη γερμανική RWE.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο ΤΑΡ δεν διασχίζει εδάφη στα οποία παραδοσιακά κυριαρχούσε η Ρωσία, γεγονός που βοηθά τους Αζέρους τόσο να συνεργαστούν απευθείας με τη Δύση, αλλά και να μην δημιουργήσουν τριβές στις σχέσεις τους με τη Μόσχα.


econews.gr

Βρέθηκε η 13χρονη που είχε απαγάγει ο Αλβανός
Αλβανία: Δεν προκαλεί ανησυχία το δημόσιο χρέος
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη