Ο Μακρόν προτείνει «προθάλαμο» για τις χώρες που θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ

Ο Μακρόν προτείνει «προθάλαμο» για τις χώρες που θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποκάλυψε το όραμά του για την Ευρώπη του μέλλοντος, μια Ευρώπη διαφορετικών ταχυτήτων σε εγχώριο επίπεδο και τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας ως όραμα για τη δομή της ευρωπαϊκής ηπείρου ώστε να περιλαμβάνει χώρες όπως η Ουκρανία, η Γεωργία, η Μολδαβία, αλλά και τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

«Ακόμη και αν η Ευρωπαϊκή Ένωση χορηγούσε γρήγορα στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας, η διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαρκούσε πολλά χρόνια και σίγουρα πολλές δεκαετίες. Αυτή είναι η αλήθεια», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για να το αρνηθεί κανείς αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ θα πρέπει να μειώσει τα πρότυπα ένταξης και να επανεξετάσει πλήρως την Ευρώπη, καθώς και τις αρχές για τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επείγουσα ακόμη και για τα ίδια τα κράτη μέλη της ΕΕ.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά το επίπεδο ολοκλήρωσης και τις φιλοδοξίες της, μπορεί να μην είναι η μόνη βραχυπρόθεσμη απάντηση στη διάρθρωση της ευρωπαϊκής ηπείρου», δήλωσε.

Ακόμη πρόσθεσε πως πρέπει να βρεθεί μια λύση στο όνομα της σταθερότητας, της ευημερίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς να διακυβεύεται η ιδιωτικότητα που οικοδομείται μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε.

«Δεν πρέπει να πούμε, όπως λέγαμε μέχρι τώρα, ότι η μόνη απάντηση είναι η ένταξη στην ΕΕ, αλλά να ανοίξουμε μια ιστορική συζήτηση στο αποκορύφωμα των γεγονότων που βιώνουμε για την οργάνωση της ευρωπαϊκής ηπείρου», είπε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε στην έννοια του προέδρου Φρανσουά Μιτεράν για τη δημιουργία ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, στην οποία εντάχθηκε και η Ρωσία, μια έννοια πολύ προχωρημένη για την εποχή. Όμως, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, ο Μιτεράν έθεσε το σωστό ερώτημα: Πώς να οργανωθεί η Ευρώπη σε πολιτικό επίπεδο;

Γιατί ο Μακρόν εντάσσει τα Βαλκάνια στην πολιτική κοινότητα;

Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε το όραμά του για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. «Υπάρχουν χώρες στα Δυτικά Βαλκάνια που είναι αφοσιωμένες στον δρόμο της ένταξης και αυτή η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί με μεταρρυθμίσεις.

«Αυτές οι χώρες έχουν ξεκάθαρη αποστολή», εξέφρασε. Αναλύοντας όμως την ιδέα της δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο, ο Πρόεδρος Μακρόν είπε ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα μπορούσαν να είναι μέρος αυτής της κοινότητας.

Ο Γάλλος Πρόεδρος προτείνει τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας ως όραμα για την Ευρώπη του μέλλοντος, που θα επιτρέψει στα ευρωπαϊκά έθνη να μοιράζονται τις ίδιες αξίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση για ασφάλεια, ειρήνη, ενέργεια, μεταφορές, επενδύσεις σε υποδομές, ελευθερία Η συμμετοχή σε αυτόν τον οργανισμό δεν προδικάζει απαραίτητα την ένταξη στην ΕΕ, όπως δεν θα παρέμενε κλειστή σε όσους έχουν αποχωρήσει από την ΕΕ», είπε ο Μακρόν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόταση αυτή έρχεται καθώς η προοπτική ένταξης είναι απομακρυσμένη, ενώ αυτό που χρειάζονται χώρες όπως αυτές των Δυτικών Βαλκανίων είναι συγκεκριμένα ζητήματα που απαιτούν γρήγορες λύσεις.

«Αν δούμε, τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν είναι συχνά αυτά που σχετίζονται με ενεργειακές υποδομές, ξένες επενδύσεις, θέματα νεολαίας και μεταφορές. Νομίζω ότι αυτός είναι ο τρόπος για να αγκιστρωθούν αυτές οι χώρες στην Ευρώπη, να αυξηθεί η συνεργασία, χωρίς να αναμειγνύονται όλες οι ατζέντες», κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου