Το ΔΚ παρουσίασε τα κριτήρια για την εκλογή του Προέδρου της Αλβανίας

Το ΔΚ παρουσίασε τα κριτήρια για την εκλογή του Προέδρου της Αλβανίας

Το Δημοκρατικό Κόμμα δημοσίευσε το προσχέδιο της ομάδας του για τη διαδικασία και τα κριτήρια εκλογής του Αλβανού Προέδρου.

Έτσι, το προσχέδιο αναφέρει ότι η αντιπολίτευση προτείνει 4 υποψηφίους για Πρόεδρο της Δημοκρατίας από διαφορετικούς τομείς.

Στο προσχέδιο αναφέρεται ότι ο υποψήφιος νέος αρχηγός κράτους δεν πρέπει να δραστηριοποιείται τα τελευταία 5 χρόνια σε κανένα πολιτικό κόμμα.

«Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθ' όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής του εμπειρίας, πρέπει να έχει επιδείξει δημοσίως εξαιρετικές δεξιότητες ακεραιότητας, όσον αφορά τις πολιτικές συνεισφορές, όπου έχει επιδείξει ικανότητα λήψης αποφάσεων σε δύσκολες καταστάσεις και ικανότητα αντοχής σε πιέσεις / επιρροές ακατάλληλες πολιτικά. Η απόδειξη της δέσμευσής του και της αφοσίωσής του σε σημαντικούς αστικούς σκοπούς είναι πλεονέκτημα. - αναφέρεται στο προσχέδιο.

Επίσης, το ΔΚ προτείνει στον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προβεί σε πλήρη και τεκμηριωμένη διαφάνεια όλων των εισοδημάτων και νομιμότητας της περιουσίας, καθώς και στην πληρωμή όλων των φορολογικών υποχρεώσεων, με βάση τα επίσημα έγγραφα των αρμόδιων κρατικών φορέων.

Προϋπόθεση της αντιπολίτευσης είναι ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην ήταν και να μην είναι συνεργάτης, πληροφοριοδότης ή πράκτορας κάποιας μυστικής υπηρεσίας, καθώς και την περίοδο 1944-1991 να μην ήταν μέλος ή υποψήφιος του Πολιτικού Γραφείου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Αλβανικού Εργατικού Κόμματος, ή άλλο στέλεχος αυτού του προηγούμενου συστήματος.

«Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να έχει εμπειρία στο έργο του για τουλάχιστον 15 χρόνια, όπου έχει αποδείξει υψηλή και αποδεδειγμένη ηθική και επαγγελματική ακεραιότητα, καθώς και πολιτική αμεροληψία στη δραστηριότητά του και τις δημόσιες συμπεριφορές του, εμπιστοσύνη του κοινού στο πρόσωπο που εκλέχθηκε ως Πρόεδρος. Η απόδειξη της δέσμευσης του Προέδρου στις θεμελιώδεις συνταγματικές αξίες, στη διαδικασία ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης της Αλβανίας και στις ευρωατλαντικές αξίες αποτελεί πλεονέκτημα».

Το ΔΚ ζητά επίσης η κοινοβουλευτική διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας να είναι διαφανής, συνολική, πιστή στο Σύνταγμα και συναινετική.

Η διαδικασία, σύμφωνα με το ΔΚ, θα πρέπει να βασίζεται σε ειλικρινή συζήτηση και διάλογο μεταξύ της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και μειοψηφίας, όπου κάθε κόμμα έχει ενεργό ρόλο στην επιλογή.

Η διαδικασία πρέπει πάση θυσία να στοχεύει στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με ειδική πλειοψηφία τουλάχιστον 84 ψήφων.

«Η Κοινοβουλευτική Αντιπολίτευση προτείνει 4 υποψηφίους για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που προέρχονται αναλογικά από διαφορετικούς τομείς, τα οποία προκαθορίζονται στα κριτήρια που καθορίζονται σύμφωνα με το σημείο 1. Οι προτάσεις αυτές υπόκεινται σε δημόσια διαβούλευση εκ των προτέρων. Η πλειοψηφία επιλέγει 2 υποψηφίους που χαίρουν της μεγαλύτερης εμπιστοσύνης». - αναφέρεται στο προσχέδιο.

Ωστόσο η έντονη εσωτερική διαμάχη στην αλβανική αντιπολίτευση φαίνεται πως ευνοεί την εκλογή του νέου Αλβανού ΠτΔ υπό τον έλεγχο της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Ράμα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου