Βούτσιτς: Θα δείξουμε τα «δόντια» μας στο Κόσοβο εάν ενταχθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Βούτσιτς: Θα δείξουμε τα «δόντια» μας στο Κόσοβο εάν ενταχθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς απείλησε να αναπτύξει μια «ισχυρή και σοβαρή» απάντηση εάν το Κοσσυφοπέδιο προχωρήσει στην αίτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

«Την ημέρα που θα μάθουμε ότι έχουν υποβάλει επίσημα αίτηση για ένταξη σε έναν οργανισμό, η απάντησή μας θα είναι πολύ ισχυρότερη από ό,τι νομίζουν και δεν θα είναι απλώς μια δήλωση στα ΜΜΕ. Πιστέψτε με, θα σας δείξουμε τα δόντια μας», είπε ο Βούτσιτς στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η δήλωση έρχεται δύο ημέρες μετά τη συνάντηση του Βούτσιτς με τον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι στο Βερολίνο για να αναζωογονηθεί ο διάλογος που διευκολύνει η ΕΕ για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρωθυπουργός Αλμπίν Κούρτι ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ Σύμπραξη για την Ειρήνη.

Εν τω μεταξύ, πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων του Κοσσυφοπεδίου RTK ότι ένα ισχυρό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι έτοιμο να απευθύνει πρόσκληση στο Κοσσυφοπέδιο και αναμένουν ότι το Κοσσυφοπέδιο θα ενταχθεί γρήγορα.

Τον Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Σταθερότητας (ESU), μια δεξαμενή σκέψης με έδρα το Βερολίνο, προέτρεψε το Κοσσυφοπέδιο να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης (CoE) μετά την αναστολή της λήψης αποφάσεων από τη Ρωσία στον οργανισμό.

Το think tank υποστήριξε ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει όλες τις ψήφους που χρειάζονται για να ενταχθεί στον οργανισμό, δεδομένου ότι 34 από τα 46 μέλη του αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του.

Την Πέμπτη, 4 Μαΐου, ο Knut Abraham, Γερμανός βουλευτής, έγραψε στο Twitter ότι έλαβε επιβεβαίωση από τους ανωτέρους του ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να υποστηρίξει την προσπάθεια ένταξης του Κοσσυφοπεδίου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου