Η εκλογή Προέδρου πυροδοτεί την εσωτερική διαμάχη στο ΔΚ Αλβανίας

Η εκλογή Προέδρου πυροδοτεί την εσωτερική διαμάχη στο ΔΚ Αλβανίας

Η επερχόμενη εκλογή του νέου Αλβανού Προέδρου έχει γίνει το πιο πρόσφατο θέμα που αντικατοπτρίζει την εσωτερική διαμάχη εντός του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος.

Την Τετάρτη, ο βουλευτής του ΔΚ Ενκελέιντ Αλιμπέαϊ και άλλοι βουλευτές του ΔΚ κάθισαν με το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα για να συζητήσουν την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας για τον ΠτΔ, ο οποίος αναμένεται να εκλεγεί εντός ενός μήνα.

Όπως μεταδίδουξ τα αλβανικά ΜΜΕ, ο Αλιμπέαϊ συμμετείχε με την ιδιότητά του ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΚ, θέση από την οποία αποπέμφθηκε πριν από μία εβδομάδα από την Εθνοσυνέλευση, το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων του κόμματος, σε ένα κίνημα υπό την ηγεσία του πρώην πρωθυπουργού και βουλευτή Σαλί Μπερίσα, του οποίου ο Αλιμπέαϊ αρνείται να αναγνωρίσει.

Ο Αλιμπέαϊ και ο επικεφαλής των σοσιαλιστών, Ταουλάντ Μπάλα, συμφώνησαν να αναβάλουν την επίσημη έναρξη της διαδικασίας για τις 10 Μαΐου και την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου στις 16 Μαΐου, σύμφωνα με το αίτημα του βουλευτή της αντιπολίτευσης.

Μετά τις αντιδράσεις άλλων βουλευτών που αντιτίθενται στο κίνημα του Μπερίσα σχετικά με την έλλειψη εσωτερικής συζήτησης πριν ο Αλιμπέαϊ συναντήσει τον Μπάλα, ο βουλευτής της αντιπολίτευσης συγκάλεσε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας την Πέμπτη, και πάλι υπό την ιδιότητα του αρχηγού. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν τουλάχιστον 21 από τους 59 βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι συζήτησαν τη θέση του ΔΚ για την εκλογή του Προέδρου.

Η Επιτροπή Επανίδρυσης του κόμματος, που ιδρύθηκε όταν η συνέλευση απέλυσε όλη την ηγεσία του ΔΚ τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους μετά από πρωτοβουλία του Μπερίσα, συγκάλεσε επίσης συνεδρίαση του νεοεκλεγμένου Εθνικού Συμβουλίου την Παρασκευή, για να αποφασίσει για τη στάση του κόμματος για την εκλογή του προέδρου.

Σύμφωνα με έρευνα του Euronews Albania, το 73 τοις εκατό των Αλβανών θέλει να εκλέξει τον πρόεδρο με εθνική ψηφοφορία, ενώ το 65 τοις εκατό επιθυμεί την εκλογή ενός μη πολιτικού προσώπου.

Το Σύνταγμα προβλέπει πέντε συνεδριάσεις για την εκλογή του προέδρου. Οι Σοσιαλιστές έχουν την απαραίτητη απλή πλειοψηφία για να εκλέξουν τον πρόεδρο στην τέταρτη ή πέμπτη σύνοδο, ενώ οι τρεις πρώτες συνεδριάσεις απαιτούν και ψήφους της αντιπολίτευσης.

Έχουν προσκαλέσει τον Αλιμπέαϊ με την ιδιότητά του ως αρχηγού της αντιπολίτευσης να οδηγήσει τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης στις διαπραγματεύσεις για την εκλογή προέδρου με συναίνεση, αλλά η Επιτροπή Επανίδρυσης επιμένει ότι ο Αλιμπέαϊ είναι μόνο βουλευτής, χωρίς να έχει όλα τα προηγούμενα καθήκοντά του. Ωστόσο ούτε εκείνος, ούτε οι Σοσιαλιστές το αποδέχονται αυτό. Το κίνημα του Μπερίσα κατηγορεί τον Αλιμπεάι ότι λειτουργεί ως μαριονέτα του Ράμα, προσπαθώντας να νομιμοποιήσει δημόσια ως συναινετική την επιλογή του σοσιαλιστή αρχηγού για Πρόεδρο.

Επίσης οι συγκρούσεις εντός του Δημοκρατικού Κόμματος συνεχίζονται μεταξύ του Αλιμπέαϊ , ο οποίος υποστηρίζεται από λίγο περισσότερους από τους μισούς βουλευτές του κόμματος, και της Επιτροπής Επανίδρυσης της οποίας ηγείται ο Μπερίσα και υποστηρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του ΔΚ σε εθνικό επίπεδο.

Τέλος, το εφετείο αναμένεται να αποφανθεί για την απόφαση κατώτερου δικαστηρίου να αναγνωρίσει το κίνημα του Μπερίσα ως νόμιμη ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Αλιμπέαϊ και άλλοι βουλευτές που αντιτίθενται στον Μπερίσα ελπίζουν ότι θα απορριφθούν οι αποφάσεις της Εθνοσυνέλευσης τον Δεκέμβριο, ώστε η έδρα του κόμματος, η σφραγίδα και η εκπροσώπηση να παραμείνουν υπό την ηγεσία τους.

Εν τω μεταξύ, στις 21 Μαΐου, τα μέλη του ΔΚ σε εθνικό επίπεδο θα εκλέξουν τον νέο τους αρχηγό. Ο Μπερίσα είναι ο μόνος που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του και σε κάθε περίπτωση θεωρείται χωρίς αντίπαλο υπό τις παρούσες συνθήκες στο κόμμα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου