Η Ελλάδα πρώτη στις αρνητικές αποφάσεις ασύλου για τους Αλβανούς

Η Ελλάδα πρώτη στις αρνητικές αποφάσεις ασύλου για τους Αλβανούς

Το 2021, περίπου 2 χιλιάδες Αλβανοί πολίτες έχουν λάβει οριστική αρνητική απόφαση από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις αιτήσεις ασύλου που είχαν υποβάλει, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε το INSTAT.

Ως χώρα που στοχεύει να ενσωματωθεί στην Ευρώπη και δεν έχει εμφύλια σύγκρουση ή πόλεμο, οι Αλβανοί αιτούντες άσυλο ως επί το πλείστον δεν λαμβάνουν το καθεστώς.

Η Αλβανία κατατάχθηκε έβδομη στον κόσμο για τις τελικές αρνητικές αποφάσεις για το 2021, μετά τη Ρωσία (5.385), την Τουρκία (3.835), τη Νιγηρία (2.635), τη Σομαλία (2.365), το Ιράκ (2.290) και την Ουκρανία (2.230).

Σε σχέση με τον πληθυσμό, η χώρα έχει την υψηλότερη απόρριψη στον κόσμο με 71 απορρίψεις ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, πολύ υψηλότερα από τη δεύτερη χώρα μετά από αυτήν, που είναι η Σομαλία, με 15 απορρίψεις ανά 100 χιλιάδες κατοίκους.

Η χώρα που έχει δώσει τις περισσότερες αρνητικές αποφάσεις ασύλου στους Αλβανούς πολίτες είναι η Ελλάδα (1.020), ακολουθούμενη από τη Γερμανία (480), το Βέλγιο (200) και τη Σουηδία (245).

Το 2021, σύμφωνα με τη Eurostat, δόθηκαν 255 θετικές αποφάσεις σε Αλβανούς πολίτες, σχεδόν οι μισές από τις οποίες ήταν από την Ιταλία.

Αιτήσεις ασύλου, η Αλβανία ρεκόρ στην Ευρώπη

Οι υψηλές απορρίψεις σχετίζονται και με τη μεγάλη εισροή αιτήσεων ασύλου από Αλβανούς στις χώρες της Ε.Ε. Άλλα στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUAA) δείχνουν ότι το 2021, συνολικά 11,2 χιλιάδες άτομα υπέβαλαν αίτηση ασύλου στην Αλβανία, το 77% των οποίων είχε κάνει αίτηση για πρώτη φορά.

Άλλα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όταν η κίνηση ήταν περιορισμένη λόγω της πανδημίας, οι αιτήσεις ασύλου αυξήθηκαν κατά 19%, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν οι χαμηλότερες από το 2013 (εξαιρουμένης της πανδημίας του έτους). Το ρεκόρ των αιτήσεων ασύλου συνεχίζει να διατηρείται και το 2015, με σχεδόν 69 χιλιάδες αιτήσεις.

Παρά την πτωτική τάση, σε σχέση με τις χώρες της περιοχής, οι Αλβανοί θέλουν να φύγουν περισσότερο από όλες τις άλλες χώρες της περιοχής.

Τέλος τα Σκόπια, που είναι η δεύτερη χώρα στη λίστα μετά από την Αλβανία για αιτήσεις ασύλου, έχει περίπου 5 χιλιάδες αιτήσεις, ή λιγότερο από τη μισή Αλβανία. Ακολουθούν η Σερβία με 3.200, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη με 2.500, το Κοσσυφοπέδιο με περίπου 2.300 και το Μαυροβούνιο με λιγότερους από 500. Ακόμη και σε πληθυσμό, το ρεκόρ κατέχει η Αλβανία, με 3,9 αιτήσεις ανά 1000 κατοίκους. 

×
Ενημερώσεις

Μετά την εγγραφή σας, θα λαμβάνετε email για κάθε νέα δημοσίευση.

Εισβολή οπαδού με αλβανική σημαία στον αγώνα Ρεάλ ...
Το Βερολίνο στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δ...

Σχετικά άρθρα