Αλλαγή στις άδειες παραμονής για πολίτες τρίτων χωρών στην ΕΕ

04/05/22, 10:00
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε αλλαγές στους κανόνες για τις άδειες εργασίας και παραμονής για πολίτες τρίτων χωρών, με στόχο να γίνει η ΕΕ πιο ελκυστική και να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις δεξιοτήτων σε ολόκληρη την ήπειρο.

«Οι εργοδότες της ΕΕ αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε 28 επαγγέλματα», αναφέρει η Επιτροπή στο έγγραφο. Οι τομείς όπου το πρόβλημα είναι πιο έντονο είναι ο τουρισμός, η φιλοξενία, η πληροφορική, η υγεία και τα logistics. Οι κύριες προτάσεις αφορούν την αναθεώρηση των κανόνων για τη μακροχρόνια παραμονή.

Οι πολίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν ζήσει στην ΕΕ για αρκετά χρόνια μπορούν πλέον να υποβάλουν αίτηση για καθεστώς μακροχρόνιας παραμονής τόσο στη χώρα όπου ζουν όσο και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Αυτό το καθεστώς τους παρέχει ίσα δικαιώματα με το εθνικό εργατικό δυναμικό σε θέματα όπως η απασχόληση και η αυτοαπασχόληση, η εκπαίδευση, οι κοινωνικές παροχές και οι φόροι. Η μακροχρόνια παραμονή της ΕΕ ανοίγει επίσης τη δυνατότητα μετακίνησης σε άλλες χώρες της Ένωσης υπό ορισμένες προϋποθέσεις και η εξασφάλιση αυτών των πλεονεκτημάτων δεν είναι εύκολη.

Το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος μπορεί να αποκτηθεί εάν ένα άτομο έχει ζήσει «νόμιμα» σε μια χώρα της ΕΕ για πέντε χρόνια, δεν έχει λείψει για περισσότερους από έξι συνεχείς μήνες και 10 μήνες σε όλη την περίοδο της εκεί παραμονής του και επίσης διαθέτει επαρκείς οικονομικούς πόρους και υγεία.

Επίσης ενδέχεται να ζητηθεί από τους υποψήφιους να πληρούν τις «απαιτήσεις ένταξης», όπως να περάσουν ένα τεστ γλώσσας. Η αξιολόγηση αυτών των μέτρων για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξε ότι λίγοι πολίτες που δεν είναι μέλη της ΕΕ έχουν ωφεληθεί μέχρι στιγμής. Για παράδειγμα, οι εργοδότες εξακολουθούν να καλούνται να αποδείξουν ότι δεν μπορούσαν να βρουν υποψηφίους στην τοπική αγορά, σύμφωνα με την αξιολόγηση.

Το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος μπορεί επίσης να χαθεί εάν ο κάτοχος εγκαταλείψει την ΕΕ για περισσότερο από ένα χρόνο.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον είπε ότι από τα 23 εκατομμύρια μη κοινοτικούς πολίτες που ζουν στην ΕΕ, περίπου 10 εκατομμύρια είναι επί μακρόν διαμένοντες. Από αυτά, μόνο τρία εκατομμύρια έχουν άδεια παραμονής μακράς διαρκείας στην ΕΕ, έναντι επτά εκατομμυρίων που διαθέτουν εθνική άδεια διαμονής.

Ο δικηγόρος Jeremy Bierbach από το Franssen Advocaten, μια δικηγορική εταιρεία που ειδικεύεται στη μετανάστευση, είπε στο Dutch News ότι στην Ολλανδία η επιτυχία του τεστ ένταξης είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν μαθαίνουν ολλανδικά.

Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ, η διαδικασία υποβολής αίτησης για άδεια εθνικής και ευρωπαϊκής άδειας μακροχρόνιας παραμονής είναι «κυρίως εύκολη», είπε. Η Επιτροπή προτείνει τώρα την απλούστευση αυτών των κανόνων επιτρέποντας, για παράδειγμα, σε υπηκόους τρίτων χωρών να παρατείνουν τη παραμονή τους σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να εκπληρώσουν την απαίτηση των 5 ετών.

Φοιτητές

Ο χρόνος που δαπανά κάποιος στην ΕΕ ως φοιτητής μπορεί επίσης να μετρηθεί, και η Επιτροπή εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να χορηγήσει αυτόματο καθεστώς σε παιδιά που γεννήθηκαν ή υιοθετήθηκαν στη χώρα της ΕΕ όπου οι γονείς έχουν άδεια παραμονής μακράς διαρκείας.

Η αυτόματη απόκτηση των δικαιωμάτων του παιδιού αντιπροσωπεύει επίσης μια σημαντική βελτίωση καθώς «δεν αποκτάται μεταναστευτικό καθεστώς συνήθως κατά τη γέννηση», πρόσθεσε. Ωστόσο, για να γίνουν νόμοι, αυτές οι προτάσεις θα πρέπει να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, επομένως ενδέχεται να αλλάξουν.

Ενιαία άδεια

Ως μέρος της δέσμης, η Επιτροπή πρότεινε επίσης αναθεώρηση της οδηγίας για την «ενιαία άδεια», η οποία συνδυάζει άδειες εργασίας και παραμονής για υπηκόους τρίτων χωρών που μετακινούνται στην ΕΕ για εργασία με μία αίτηση.

Οι νέοι κανόνες θα επιτρέψουν επίσης στους κατόχους αδειών να αλλάξουν εργοδότες, κάτι που θα «μειώσει την ευπάθεια στην εργασιακή εκμετάλλευση», ανέφερε η επιτροπή.

Ένα πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκινά με τους Ουκρανούς

Άλλες πρωτοβουλίες που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των ελλείψεων δεξιοτήτων και στη διευκόλυνση της ενσωμάτωσης στην αγορά εργασίας της ΕΕ των ατόμων που εγκαταλείπουν την Ουκρανία.

Μέχρι το καλοκαίρι, η Επιτροπή θα δημιουργήσει μια διαδικτυακή πλατφόρμα σε ολόκληρη την ΕΕ για να προσαρμόσει τις δεξιότητες και τα προσόντα των Ουκρανών που λαμβάνουν προσωρινή προστασία με πιθανούς εργοδότες σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτό το πιλοτικό έργο θα πρέπει στη συνέχεια να επεκταθεί σε όλους τους πολίτες τρίτων χωρών που σκοπεύουν να εργαστούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ταλέντο

Η Επιτροπή θα διαπραγματευτεί επίσης «συμπράξεις ταλέντων» με κράτη μέλη της ΕΕ και τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων επαγγελματικής κινητικότητας και κατάρτισης. Το πρώτο από αυτά, με το Μαρόκο, την Τυνησία και την Αίγυπτο, πρέπει να υπογραφεί μέχρι το τέλος του έτους, γράφει το Dutch News.

Επιπλέον, η Επιτροπή σκοπεύει να συμφωνήσει σε αμοιβαία «προγράμματα κινητικότητας των νέων» που επιτρέπουν σε νέους από τρίτες χώρες να εργάζονται στην ΕΕ για ορισμένο χρονικό διάστημα και στους ευρωπαίους νέους να κάνουν το ίδιο στο εξωτερικό.

Άλλα μέτρα που εξετάζονται είναι προγράμματα προσχώρησης σε επίπεδο ΕΕ για νεοφυείς επιχειρήσεις και επιχειρηματίες τεχνολογίας, καθώς και για εργαζόμενους μακροχρόνιας φροντίδας, έναν τομέα στον οποίο πολλά κράτη μέλη αγωνίζονται να βρουν προσωπικό. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: