Η Αθήνα ζητά μεταβατική περίοδο στο εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου

Η Αθήνα ζητά μεταβατική περίοδο στο εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου

Η ελληνική κυβέρνηση δεν αντιτίθεται στην επιβολή ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ωστόσο ζητά μεταβατική περίοδο ώστε να λήξουν τα τρέχοντα συμβόλαια, τόνισε διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες.

«Η Αθήνα συμφωνεί με ένα εμπάργκο στο πετρέλαιο αρκεί να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος, να λήξουν τα τρέχοντα συμβόλαια – αυτό μπορεί να είναι μέχρι και τέλη του έτους», είπε η πηγή.

Στην ίδια γραμμή φαίνεται να είναι και άλλες χώρες, όπως η Γερμανία.

Οι Ευρωπαίοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι το έκτο πακέτο κυρώσεων, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από τους Ευρωπαίους πρέσβεις την Τετάρτη το βράδυ ή την Πέμπτη το πρωί, θα περιλαμβάνει πλήρη απαγόρευση εισαγωγής πετρελαίου από τη Ρωσία.

Ωστόσο, είναι αντιμέτωποι με το ουγγρικό βέτο. Η Βουδαπέστη ξεκαθάρισε χθες ότι θα αντιταχθεί σε κυρώσεις που αγγίζουν τον τομέα της ενέργειας.

Συνεπώς, οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με πληροφορίες της EURACTIV, εξετάζουνδυο σενάρια:

Πλήρης απαγόρευση δίνοντας για κάποια περίοδο εξαίρεση σε Ουγγαρία και Σλοβακία διότι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο

Να απαγορευτούν μόνο οι εισαγωγές πετρελαίου που μεταφέρεται με πλοία και να επιτραπεί το πετρέλαιο που έρχεται μέσω αγωγών. Η Ουγγαρία είναι περίκλειστη χώρα συνεπώς δεν έχει λόγο να ασκήσει βέτο.

Η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο ετησίως είναι στο 26% ενώ αναφορικά με το φυσικό αέριο είναι στο 40%.

Τα κράτη θέλουν χρόνο να εξετάσουν τις κυρώσεις

Η διπλωματική πηγή ανέφερε επίσης ότι πλέον η συζήτηση για τις κυρώσεις έχει μπει στον «ευαίσθητο πυρήνα» και συνεπώς τα κράτη χρειάζονται περισσότερο χρόνο να τις εξετάσουν, κυρίως τις συνέπειές τους σε εθνικό επίπεδο.

«Μερικές φορές η Κομισιόν μας παρουσιάζει τις κυρώσεις και ζητά σχόλια εντός ωρών […] τα θέματα πλέον είναι τόσο τεχνικά που χρειάζεται περισσότερος χρόνος», τόνισε η πηγή.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου