Η Αλβανία βιώνει τη μεγαλύτερη πτώση στην ελευθερία των ΜΜΕ

Η Αλβανία βιώνει τη μεγαλύτερη πτώση στην ελευθερία των ΜΜΕ

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, κατέταξαν την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο μεταξύ των προβληματικών χωρών. Συμφωνα με τον δείκτη που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, η Αλβανία σημείωσε πτώση, ενώ το Κοσσυφοπέδιο σημείωσε πρόοδο σε σύγκριση με την περσινή έκθεση.

Ο συγκεκριμένος δείκτης ταξινομεί τις χώρες στο περιβάλλον ως «καλές», «περισσότερο ή λιγότερο καλές», «προβληματικές», «κακές» ή «πολύ κακές», για την ελευθερία του Τύπου. Στον δείκτη που περιλαμβάνει 180 χώρες, η Αλβανία κατατάσσεται στην 103η θέση, σημειώνοντας πτώση κατά 20 χώρες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά που ήταν στην 83η θέση.

Το Κοσσυφοπέδιο, έχει σημειώσει άνοδο 17 θέσεων. Ο δείκτης των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα το κατέταξε στην 61η θέση φέτος, σε αντίθεση με ένα χρόνο πριν, που ήταν στην 78η.

Από τις άλλες χώρες στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, τα Σκόπια έχουν σημειώσει πρόοδο και βρίσκονται στην 57η θέση, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν στην 90η θέση. Η Σερβία κατατάσσεται στην 79η, από 93η πριν από ένα χρόνο. Το Μαυροβούνιο βρίσκεται στην 63η θέση διαφορετικά από τον περσινό δείκτη που το είχε κατατάξει στην 104η θέση. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει πέσει στην 67η θέση, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν στην 58η θέση.

Επίσης οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα εκτιμούν ότι οι δημοκρατίες αποδυναμώνονται από την ασυμμετρία μεταξύ των ανοιχτών κοινωνιών και των δεσποτικών καθεστώτων που ελέγχουν τα μέσα ενημέρωσης και τις διαδικτυακές πλατφόρμες τους, ενώ διεξάγουν προπαγανδιστικούς πολέμους κατά των δημοκρατιών.

Η προπαγάνδα παγκόσμια απειλή για τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης

Η επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας (η οποία κατατάσσεται στην 106η θέση στον δείκτη) από τη Ρωσία (η οποία κατατάσσεται στην 155η) στα τέλη Φεβρουαρίου αντανακλά αυτή τη διαδικασία, καθώς της φυσικής σύγκρουσης είχε προηγηθεί ένας προπαγανδιστικός πόλεμος, αναφέρει η έκθεση. Η Κίνα, η οποία κατατάσσεται στην 175η θέση, ένα από τα πιο καταπιεστικά αυταρχικά καθεστώτα στον κόσμο, λέγεται ότι χρησιμοποιεί το νομοθετικό της οπλοστάσιο για να περιορίσει τον πληθυσμό της και να τον διαχωρίσει από τον υπόλοιπο κόσμο, ειδικά τον πληθυσμό του Χονγκ Κονγκ, που έχει μειωθεί σημαντικά στην κατάταξή του στον δείκτη ελευθερίας του Τύπου και κατατάσσεται στην 148η θέση.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των «μπλοκ» αυξάνονται, αναφέρει η έκθεση, όπως φαίνεται μεταξύ του εθνικιστή της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι (150η) και του Πακιστάν (157η). Η έλλειψη ελευθερίας του Τύπου στη Μέση Ανατολή συνεχίζει να επηρεάζει τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ (86η) και της Παλαιστίνης (170η) και των αραβικών κρατών. Σύμφωνα με την οργάνωση, η πόλωση των μέσων ενημέρωσης τροφοδοτεί και ενισχύει τις διαφορές κοινωνικής ευημερίας σε δημοκρατικές κοινωνίες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες πολιτειών, που κατατάσσονται στην 42η θέση παρά την εκλογή του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Η αυξανόμενη κοινωνική και πολιτική ένταση προκαλείται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα νέα μέσα, ειδικά στη Γαλλία, η οποία είναι 26η. Η καταστολή των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης συμβάλλει σε μια έντονη πόλωση σε «ανελεύθερες δημοκρατίες» όπως η Πολωνία, η οποία κατατάσσεται στην 66η θέση, όπου οι αρχές ενίσχυσαν τον έλεγχό τους στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και τη στρατηγική τους για «επαναγονιμοποίηση» των μέσων, ιδιωτικών. Οι τρεις πρώτες σκανδιναβικές χώρες, η Νορβηγία, η Δανία και η Σουηδία, συνεχίζουν να λειτουργούν ως δημοκρατικό μοντέλο όπου η ελευθερία του Τύπου ανθίζει. Η κατάσταση έχει χαρακτηριστεί «πολύ κακή» σε ρεκόρ 28 χωρών.

Οι δέκα χειρότερες χώρες στον κόσμο για την ελευθερία του Τύπου περιλαμβάνουν τη Συρία, το Ιράκ, την Κούβα, το Βιετνάμ, τη Μιανμάρ, την Κίνα, το Τουρκμενιστάν, το Ιράν, την Ερυθραία και τη Βόρεια Κορέα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου