Θα αναγνωρίσει η Ρωσία το Κόσοβο με αντάλλαγμα τις αξιώσεις της στην Ουκρανία;

Θα αναγνωρίσει η Ρωσία το Κόσοβο με αντάλλαγμα τις αξιώσεις της στην Ουκρανία;

Ο Ρώσος πρεσβευτής στη Σερβία αρνείται την αλλαγή στην πολιτική του Πούτιν για το Κοσσυφοπέδιο

Η Ρωσία αρνήθηκε ότι άλλαξε τη στάση της απέναντι στο Κοσσυφοπέδιο και δεν θα το αναγνωρίσει ως ανεξάρτητο κράτος, επιβεβαίωσε την περασμένη Πέμπτη ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Σερβία, Αλεξάντερ Μποκάν Χαρτσένκο.

Ο Μποκάν Χάρτσενκο είπε ότι η στάση της Ρωσίας σχετικά με την πρώην σερβική επαρχία που κήρυξε την ανεξαρτησία το 2008 ήταν «ανθεκτική, μακροχρόνια και επιβεβαιώθηκε πολλές φορές».

«Φυσικά, δεν υπάρχουν καθόλου αλλαγές, η Ρωσία είναι συνεπής, δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο, επιδιώκει την εφαρμογή της απόφασης 1244 [ΟΗΕ], η οποία παραμένει, κατά τη γνώμη μας και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η βάση για τη ρύθμιση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου», είπε στην τηλεόραση Insajder .

Το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έκανε το Κοσσυφοπέδιο τμήμα του ΟΗΕ το 1999 μετά από αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ που ανάγκασαν τις σερβικές δυνάμεις να αποσυρθούν.

Η συνέντευξή του ήρθε αφού σερβικά μέσα που παραδοσιακά υποστήριζαν τη Ρωσία και ακόμη περισσότερο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, δημοσίευσαν πρωτοσέλιδα κατηγορώντας τον Πούτιν ότι σχεδίαζε να εγκαταλείψει τη θέση της Ρωσίας στο Κοσσυφοπέδιο με αντάλλαγμα ότι η Δύση θα αναγνωρίσει τις ρωσικές αξιώσεις στην Ουκρανία.

Η Srpski Telegraf ανέφερε: «Ο Πούτιν μαχαιρώνει πισώπλατα τη Σερβία, ανταλλάσσει το Κοσσυφοπέδιο με το Ντονμπάς». Το Kurir δημοσιεύει τον τίτλο: «Σαφές συμφέρον», προσθέτοντας: «Η δήλωση του Πούτιν προστατεύει τα συμφέροντα της Ρωσίας στο Ντόνετσκ και το Λούγκανσκ, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη θέση της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο». Το πρωτοσέλιδο του Informer έγραφε: «Παγκόσμια σύγκρουση πίσω από τις πλάτες μας, ο Πούτιν παίζει στο Κοσσυφοπέδιο», ενώ το Blic είχε τίτλο: «Ο Πούτιν ξέχασε τους Σέρβους και το Κοσσυφοπέδιο λόγω του πολέμου του».

Οι επιθέσεις στον Πούτιν ακολούθησαν μια συνάντηση μεταξύ του Πούτιν και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Μόσχα την Τρίτη, όταν ο Πούτιν παρομοίασε τη διεκδίκηση της Ρωσίας για την Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία με τη διεκδίκηση του Κοσσυφοπεδίου για ανεξαρτησία από τη Σερβία.

Είπε ότι το 2014, όταν η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία από την Ουκρανία, ο λαός της Κριμαίας «είχε ενεργήσει σχεδόν με τον ίδιο τρόπο όπως οι άνθρωποι που ζούσαν στο Κοσσυφοπέδιο. πήραν απόφαση για την ανεξαρτησία».

Ο Πούτιν είχε ήδη συγκρίνει το Κοσσυφοπέδιο με την Κριμαία στο παρελθόν, το 2014 .

Ακόμη είπε ότι «είχε καλή γνώση των εγγράφων του Διεθνούς Δικαστηρίου για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο», το οποίο απέτυχε να καταδικάσει τη μονομερή ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

«Θυμάμαι πολύ καλά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου [του 2010], που δηλώνει ότι κατά την εκπλήρωση του δικαιώματός του στην αυτοδιάθεση, ένα έδαφος εντός οποιουδήποτε κράτους δεν χρειάζεται να ζητήσει άδεια από την κεντρική κυβέρνηση της χώρας για να διακηρύξει την κυριαρχία του.

«Αυτή ήταν η απόφαση για το Κοσσυφοπέδιο, και αυτό αποφάσισε το Διεθνές Δικαστήριο και όλοι την υποστήριξαν», είπε ο Πούτιν.

«Εάν ναι, οι δημοκρατίες του Ντονμπάς, η Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και η Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ [στην ανατολική Ουκρανία], μπορούν να έχουν το ίδιο δικαίωμα, χωρίς να ζητήσουν άδεια από την κεντρική κυβέρνηση της Ουκρανίας και να δηλώσουν την κυριαρχία τους, αφού έχει δημιουργηθεί το προηγούμενο», είπε.

Ωστόσο, την Πέμπτη, ο Χαρτσένκο αρνήθηκε ότι η Ρωσία ξεπουλά τη Σερβία για το Κοσσυφοπέδιο προκειμένου να υπερασπιστεί τις αξιώσεις της στην Ουκρανία.

Είπε ότι δεν κατανοεί «γιατί υπάρχει μια ερμηνεία ότι η Ρωσία αλλάζει στάση απέναντι στο Κοσσυφοπέδιο, στη Σερβία, ενώ το Κοσσυφοπέδιο είναι ένα από τα θεμέλια και το ουσιαστικό ζήτημα της φιλικής και αδελφικής μας συνεργασίας».

Το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008, παρά το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ, και έκτοτε έχει αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο από τις περισσότερες δυτικές χώρες, αν και όχι από τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ισπανία και τη Σλοβακία.

Η Σερβία βασίζεται στη Ρωσία και την Κίνα που χρησιμοποιούν το δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο) τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να μην επιτρέψουν στο Κοσσυφοπέδιο να ενταχθεί στον ΟΗΕ και να αποκτήσει πλήρη διεθνή αναγνώριση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου