Οι Βούλγαροι Σοσιαλιστές απείλησαν τον Πέτκοφ για την υποστήριξη στην Ουκρανία

Οι Βούλγαροι Σοσιαλιστές απείλησαν τον Πέτκοφ για την υποστήριξη στην Ουκρανία

Οι φιλορώσοι σοσιαλιστές απειλούν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση συνασπισμού μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κίριλ Πέτκοφ στο Κίεβο, όπου διαβεβαίωσε τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την υποστήριξη της Βουλγαρίας.

Η επικεφαλής του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και υπουργός Οικονομίας Κορνέλια Νίνοβα δήλωσε την Παρασκευή ότι εάν η Βουλγαρία στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, το φιλορωσικό κόμμα της θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση του ευρέος συνασπισμού.

Η δήλωσή της έρχεται μια ημέρα αφότου ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο και συμφώνησαν ότι η Βουλγαρία θα βοηθήσει στην επισκευή του βαρέως στρατιωτικού εξοπλισμού της Ουκρανίας και θα τοποθετήσει την παράκτια πόλη της Βάρνας ως κόμβο για την Ουκρανία. παραγωγή σιτηρών.

«Θέλω να επιστρέψω στην Ουκρανία για να γιορτάσω τη νίκη της Ουκρανίας και την άμεση είσοδό της στην ευρωπαϊκή οικογένεια», είπε ο Πέτκοφ στο Κίεβο την Πέμπτη, αλλάζοντας τη ρητορική του από την προσπάθεια να βρει συναίνεση εντός της κυβέρνησης για τον πόλεμο της Ουκρανίας στην ανοιχτή υποστήριξη της Ουκρανίας, ακόμη και εάν αυτό διακινδυνεύει τη σταθερότητα του συνασπισμού.

Η απάντηση της Βουλγαρίας στον πόλεμο ήταν πιο σιωπηλή από ό,τι στις περισσότερες χώρες της ΕΕ: δύο από τα κόμματα του συνασπισμού, «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» και Δημοκρατική Βουλγαρία, υποστηρίζουν την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας και «Υπάρχει ένας τέτοιος λαός», ενώ αρχικά ήταν ουδέτερα, πρόσφατα έχει επίσης υποστηρίξει την ιδέα.

Ωστόσο, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι κατηγορηματικά κατά της εμπλοκής στον πόλεμο. Μέχρι στιγμής, η Βουλγαρία έχει στείλει στην Ουκρανία μόνο ανθρωπιστική βοήθεια, κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα. Η αποστολή στρατιωτικής βοήθειας αναμένεται να ψηφιστεί στο κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν αυξανόμενες αναφορές για τη συνεισφορά της Βουλγαρίας στον ουκρανικό στρατό από την αρχή, μέσω πωλήσεων όπλων μέσω τρίτων χωρών και υπό την εποπτεία του πολιτικού που αντιτίθεται περισσότερο στη στρατιωτική βοήθεια - της Νίνοβα, ωστόσο η ίδια αρνήθηκε τους ισχυρισμούς.

Οι Σοσιαλιστές είναι επίσης κατά της διακοπής των σχέσεων της Βουλγαρίας με τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom λόγω της ζήτησης της Ρωσίας να γίνονται όλες οι πληρωμές τώρα σε ρούβλια, μια κίνηση που την Τετάρτη ο Πέτκοφ χαρακτήρισε «εκβιασμό».

Αυτό αφήνει τη Βουλγαρία σε μια περίπλοκη κατάσταση. Σχεδόν το 90 τοις εκατό της προμήθειας φυσικού αερίου της χώρας προέρχεται από τη Ρωσία. Η Βουλγαρία αναμένει να αυξήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της γραμμής διασύνδεσης με την Ελλάδα που είναι έτοιμο να ξεκινήσει το καλοκαίρι.

Σε μια συνέντευξη στο Sky News στις 27 Απριλίου, ο Βασίλεφ εμφανίστηκε ανένδοτος ότι η Βουλγαρία μπορεί να συνεχίσει χωρίς ρωσικό αέριο. Ερωτηθείς για πόσο καιρό, ο Βασίλεφ απάντησε: «Για πάντα».

Όπως μεταδίδει το BIRN, η τελευταία εξέλιξη δημιουργεί επίσης διχασμό μεταξύ του Πέτκοφ και του Βασίλεφ και του προέδρου Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος διόρισε τους δύο ως προσωρινούς υπουργούς και υποστήριξε την άνοδό τους ως πολιτικοί.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Ράντεφ επέκρινε τα σχέδια αποστολής πυρομαχικών στην Ουκρανία και το ξαφνικό διαζύγιο με την Gazprom. «Η θέση του Ράντεφ ότι δίνοντας όπλα, προωθούμε κατά κάποιο τρόπο τη σύγκρουση, είναι ντροπή καθώς βασίζεται στην ψευδή υπόθεση ότι η Ρωσία θα κερδίσει τον πόλεμο», δήλωσε ο Βασίλεφ στις 27 Απριλίου.

Ο συνασπισμός ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους με φιλοδοξίες να αναθεωρήσει τις πολιτικές του πρώην πρωθυπουργού και ηγέτη του GERB Μπόικο Μπορίσοφ και να ξεκινήσει μια μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, αλλά έχει εκτραπεί από εσωτερικές συγκρούσεις, τις οποίες κάποιοι φοβούνται ότι θα οδηγήσουν σε νέα πολιτική εμπλοκή αργότερα το τρέχον έτος.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου