Ο Πούτιν συζητάει τη σύνδεση του ρουβλίου με τον χρυσό

Ο Πούτιν συζητάει τη σύνδεση του ρουβλίου με τον χρυσό

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζητάει την πρόταση της σύνδεσης του ρουβλίου με τον χρυσό και άλλα αγαθά, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, η οποία αν εγκριθεί θα συνδέσει απευθείας το ρωσικό νόμισμα με τους ράβδους χρυσού για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.

Ένας Ρώσος αξιωματούχος του τομέα ασφαλείας είχε δηλώσει αυτήν την εβδομάδα ότι η σύνδεση του ρουβλίου με τον χρυσό μπορεί να δώσει στην Ρωσία περισσότερη «κυριαρχία» στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα, το οποίο έχει πληγεί από τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση από τότε που η Μόσχα έστειλε τα στρατεύματα της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για την πρόταση αυτή κατά την διάρκεια ενημέρωσης, είπε ότι «το ζήτημα αυτό συζητείται με τον Πούτιν».

Ωστόσο η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιούλινα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η πρόταση αυτή «δεν συζητείται με οποιονδήποτε τρόπο».

Η Ρωσία παράγει κάθε χρόνο περίπου το 10% του χρυσού που εξορύσσεται παγκοσμίως και είναι ένας μεγάλος παραγωγός πετρελαίου, φυσικού αερίου, μετάλλων και σιτηρών.

Σ' αυτό που φάνηκε μια προσπάθεια σύνδεσης του ρουβλίου με τον χρυσό, είναι η ανακοίνωση που έκανε η Κεντρική Τράπεζα στον Μάρτιο σύμφωνα με την οποία θα μπορεί να αγοράζει χρυσό στην καθορισμένη τιμή των 5.000 ρουβλίων το γραμμάριο έως τις 30 Ιουνίου.

Αλλά δύο εβδομάδες αργότερα, όταν το ρούβλι ενισχύθηκε απότομα, επανήλθε και ανακοίνωσε ότι μπορεί να αγοράζει χρυσό σε τιμές διαπραγμάτευσης.

Πολλά νομίσματα κατά το παρελθόν σχετίζονταν με τον χρυσό ή το ασήμι. Η Ρωσία υιοθέτησε την ισοτιμία σε σχέση με τον χρυσό το 1897 αλλά, όπως πολλές χώρες, εγκατέλειψε την σχέση αυτή κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου καθώς οι κυβερνήσεις τύπωναν χρήμα για να χρηματοδοτήσουν τον πόλεμο.

Το ρούβλι εμμέσως είχε συνδεθεί με τον χρυσό με βάση το σύστημα ισοτιμιών Μπρέτον -Γουντς (Bretton Woods) που διαμορφώθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μέσω του οποίου οι χώρες συνέδεαν την ισοτιμία των νομισμάτων τους με το αμερικανικό δολάριο, το οποίο με τη σειρά του ήταν συνδεδεμένο με τον χρυσό, λέει ο Αλεξάντερ Μιχαήλοφ, αναπληρωτής καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Reading.

Αλλά η σύνδεσή του με τον χρυσό διακόπηκε όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες το 1971 έπαψαν να επιτρέπουν την μετατροπή δολαρίων σε χρυσό.

Ο Νικολάι Πατρούσεφ, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και στενός σύμμαχος του Πούτιν, είχε δηλώσει την Τρίτη, ότι έχουν συνταχθεί προτάσεις που αφορούν τη σύνδεση του ρουβλίου με τον χρυσό και άλλα αγαθά.

«Η πιο σημαντική προϋπόθεση για να διασφαλισθεί η οικονομική ασφάλεια της Ρωσίας είναι η εξάρτηση από το εσωτερικό δυναμικό της χώρας» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην κυβερνητική εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta.

Ερωτηθείς αν αυτές οι ιδέες έρχονται σε αντίθεση με την οικονομική θεωρία, ο Πατρούσεφ είπε ότι « δεν έρχονται σε αντίθεση με τα συμπεράσματα της οικονομικής επιστήμης, έρχονται σε αντίθεση με τα συμπεράσματα των οικονομικών εγχειριδίων της Δύσης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου