Η Βουλγαρία γίνεται περιφερειακός κόμβος φυσικού αερίου

Η Βουλγαρία γίνεται περιφερειακός κόμβος φυσικού αερίου

Ένα περιφερειακό κέντρο συντονισμού θα δημιουργηθεί στη Βουλγαρία για τη διαχείριση της συνολικής χρήσης των υποδομών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και των πρόσθετων αγορών φυσικού αερίου για τα Βαλκάνια και την Ιταλία, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών Ασέν Βασίλεφ στις Βρυξέλλες μετά τη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον αντιπρόεδρο Φράνς Τίμερμανς την Πέμπτη (28 Απριλίου).

Η Βουλγαρία έλαβε ισχυρή υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφασή της να αρνηθεί να πληρώνει τη Ρωσία για το φυσικό αέριο σε ρούβλια.

«Ζητήσαμε να χρησιμοποιηθούν οι βουλγαρικές υποδομές για τη διανομή φυσικού αερίου στην περιοχή, και θα χρησιμοποιηθούν για αυτό το κέντρο (για τη διανομή των προμηθειών). Αναζητούμε την καλύτερη λύση υποδομής για να ξεκινήσουμε την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου και να βελτιστοποιήσουμε την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Βασίλεφ, ο οποίος συνοδευόταν στις Βρυξέλλες από τον υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοφ.

«Η Βουλγαρία δεν μπορεί να παράσχει μόνο τα τρία δισεκατομμύρια κυβικά (bcm) φυσικού αερίου που διαθέτει, αλλά μπορεί να παράσχει 17-20 δισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο Βασίλεφ, εξηγώντας πως αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το κέντρο συντονισμού θα εγκατασταθεί στη χώρα.

Η Βουλγαρία μπορεί να χρησιμοποιήσει τον διαβαλκανικό αγωγό φυσικού αερίου, ο οποίος επί 30 χρόνια μετέφερε ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η χωρητικότητά του είναι 17 δισ. κυβικά, μπορεί να αντιστρέψει τις ροές αερίου και επί του παρόντος δεν χρησιμοποιείται σε βάρος του Turkish Stream.

Ο διαβαλκανικός αγωγός φυσικού αερίου (Trans-Balkan gas pipeline) έχει επαρκή χωρητικότητα και σύνδεση με τα δίκτυα των γειτονικών χωρών για να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση της περιοχής από την εξάρτηση του φυσικού αερίου από τη Ρωσία μαζί με τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Βουλγαρίας-Ελλάδας.

Το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) μπορεί να εισαχθεί μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας και να αξιοποιήσει τους ίδιους αγωγούς για να εξυπηρετήσει αυτό την περιοχή, μειώνοντας έτσιτην εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Ωστόσο, ένα τέτοιο σχέδιο απαιτεί συναίνεση μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Πριν από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι κύριες προκλήσεις ήταν πολιτικές και όχι τεχνικές, αλλά τώρα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική, σχολίασαν πηγές της EURACTIV Βουλγαρίας.

Η χωρητικότητα του Trans-Balkan Stream έχει δεσμευτεί από την Gazprom, αν και δεν χρησιμοποιείται. Μετά τη μονομερή παραβίαση των συμφωνιών με τη Βουλγαρία, η χώρα μπορεί να αναζητήσει νομικές επιλογές με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απελευθέρωση της χωρητικότητας του αγωγού.

Η βουλγαρική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες ανακοίνωσε ότι, εντός δύο εβδομάδων, το κέντρο συντονισμού στη Βουλγαρία θα ασχοληθεί πρώτα με τον συντονισμό πρόσθετων αγορών φυσικού αερίου για την περιοχή.

Η ιδέα είναι να επιτευχθεί η μέγιστη χωρητικότητα για την περιοχή και στη συνέχεια να οργανωθούν κοινές ευρωπαϊκές αγορές. Η απόφαση για τις κοινές ευρωπαϊκές προμήθειες θα ληφθεί στα μέσα Μαΐου. Οι τιμές μπορεί να αποδειχθούν χαμηλότερες από εκείνες της Gazprom, αν όλα προγραμματιστούν σωστά, δήλωσε ο Βασίλεφ.

«Η περιφερειακή ομάδα εργασίας θα επικεντρωθεί στο επόμενο έτος και θα παράσχει συγκεκριμένη τεχνογνωσία για την ανάπτυξη και εφαρμογή του σχεδίου δράσης REPowerEU για τη μείωση της εξάρτησης», δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Θα υποστηρίξει και θα συντονίσει την εφαρμογή των κοινών σχεδίων ετοιμότητας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της διεθνούς αγοράς, της αποθήκευσης και των διασυνδέσεων – συμβάλλοντας έτσι στην ασφάλεια του εφοδιασμού στη Βουλγαρία, την περιοχή, την ενεργειακή κοινότητα και πέραν αυτής

Η Βουλγαρία θα προσεγγίσει τις χώρες της γειτονιάς της σχετικά με την εν λόγω ομάδα εργασίας και θα διοργανώσει την πρώτη υπουργική συνάντηση στις 5 Μαΐου.

Ο Βούλγαρος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σχολίασε ότι είχε δηλώσει σαφώς στις Βρυξέλλες ότι οι πληρωμές για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια παραβιάζουν τις κυρώσεις και η άποψη αυτή επιβεβαιώθηκε την Πέμπτη, «οπότε οι πληρωμές που ζητά η Gazprom δεν μπορούν να γίνουν».

Πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία ζήτησε από την Επιτροπή νομική συνδρομή για ενδεχόμενη διαιτησία κατά της Gazprom.

«Εάν χρησιμοποιήθηκε δεσπόζουσα θέση στην αγορά σε αυτή τη μονομερή καταγγελία της σύμβασης και διερευνώνται όλες οι επιλογές, εάν έχουμε λόγους, θα μηνύσουμε την Gazprom για τις ανασταλείσες παραδόσεις», σχολίασε ο Βασίλεφ.

Η Βουλγαρία διερευνά το ενδεχόμενο η βουλγαρική εταιρεία φυσικού αερίου Bulgargaz να μηνύσει την Gazprom για τις ανασταλείσες προμήθειες, ενώ οι εναλλακτικές ποσότητες φυσικού αερίου μπορεί να είναι φθηνότερες από τις ρωσικές.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου