Αλλάζει η ισορροπία των σχέσεων Ρωσίας - Τουρκίας

Αλλάζει η ισορροπία των σχέσεων Ρωσίας - Τουρκίας

Το χτύπημα της Ουκρανίας στο κύριο πολεμικό πλοίο του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, το «Moskva», έχει στρέψει την προσοχή στην πολιτική της Άγκυρας να απαγορεύει στα περισσότερα ρωσικά πολεμικά πλοία να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα. Αναλυτές λένε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία αλλάζει την ισορροπία στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας.

Το ρωσικό πολεμικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα, διέσχισε τελευταία φορά τη Διώρυγα του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, πριν από τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Ωστόσο δεν ήταν το μόνο πολεμικό πλοίο που έχασαν οι ρωσικές δυνάμεις στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Η αντικατάσταση των ναυαγισμένων πλοίων γίνεται μέσω τουρκικών ελεγχόμενων υδάτων.

Ωστόσο, οι τουρκικές αρχές έχουν περιορίσει αυστηρά την είσοδο ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση του Μοντρέ.

«Η Τουρκία έκλεισε τα στενά, τα Δαρδανέλια και τον Βόσπορο, στη ρωσική θαλάσσια διέλευση. Μόνο τα πλοία που ανήκουν στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για επιστροφή στη βάση ή διέλευση. Δεν μπορούν να στείλουν νέα πλοία, πρέπει να χρησιμοποιήσουν ξεπερασμένα πλοία στη Μαύρη Θάλασσα στην εκστρατεία κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο Γιορούκ Ισίκ του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής.

Επίσης η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτρέπεται και από drones που κατασκευάζονται στην Τουρκία. Όμως η Μόσχα, παρά τις απώλειες που υπέστη, απέχει από την κριτική της Άγκυρας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι οι σχέσεις με την Τουρκία είναι εξαιρετικές.

Αυτή την εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο των προσπαθειών διαμεσολάβησης.

Αναλυτές λένε ότι η άρνηση της Τουρκίας να επιβάλει δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία είναι ένας λόγος που η Μόσχα είναι επιφυλακτική απέναντι στην Άγκυρα.

«Ίσως η Ρωσία να μην απομονώσει την Τουρκία ως πιθανό μεσολαβητή και ως μία από τις λίγες χώρες που είναι πρόθυμες να συνεργαστούν με τη Ρωσία σχεδόν επί ίσοις όροις, εν μέσω όλων των κυρώσεων και των αντιρωσικών αισθήσεων», δήλωσε ο αναλυτής Samuel Bendett.

Όπως μεταδίδει το VOA, στο παρελθόν, η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της παρουσία στη Συρία κατά της Τουρκίας, απειλώντας να ξεκινήσει μια νέα έξοδο προσφύγων στην Τουρκία.

Οι αναλυτές λένε ότι ο Πούτιν είχε ένα πλεονέκτημα στη σχέση του με τον Ερντογάν, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε τις ισορροπίες.

«Η Τουρκία βρίσκεται τώρα σε ισχυρότερη θέση έναντι της Ρωσίας. Η Ρωσία βομβάρδισε ορισμένους στόχους στη Συρία ή πολέμησε στη Λιβύη για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για τις ενέργειες της Τουρκίας. Τώρα είναι πιο δύσκολο να το κάνεις αυτό. Θέλουν να κρατήσουν την Τουρκία στην ημιουδέτερη κατάστασή της. «Το θέλουν ως σωτήρα της οικονομίας και κόμβο logistics», δήλωσε η Asli Aydintasbas του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.

Η διέλευση των ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Κωνσταντινούπολη ανήκει στο παρελθόν, καθώς η Τουρκία επιβάλλει την απαγόρευση της εισόδου της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα - όχι μόνο επιδεινώνει τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία - αλλά και καθιστά σαφές ότι οι σχέσεις με τη Μόσχα φτάνουν στο ίδιο επίπεδο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου