Το βουλγάρικο βέτο στα Σκόπια επηρεάζει και την Αλβανία

Το βουλγάρικο βέτο στα Σκόπια επηρεάζει και την Αλβανία

Η Βουλγαρία δεν αποχωρεί από την άσκηση βέτο στον όρο για τα Σκόπια προκειμένου να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τη θέση αυτή επιβεβαίωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Τεοντόρα Γκέντσοβσκα, πριν από την έναρξη του φόρουμ «ΕΕ και Βαλκάνια». Η Γκέντσοβσκα διευκρίνισε ότι η ένταξη της βουλγαρικής μειονότητας στο σύνταγμα των Σκοπίων είναι προϋπόθεση που πρέπει να εκπληρωθεί προτού η χώρα ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ.

«Για να ξεκινήσει η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, η απαίτηση παραμένει η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να εγγράψει τους Βούλγαρους στο Σύνταγμά της. Σε αυτό το στάδιο πρέπει πρώτα να το εφαρμόσουν και μετά να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μαζί τους. Δεν ξέρω τι σήματα έχει δώσει ο πρωθυπουργός (Κίριλ Πέτκοφ), αλλά αυτή είναι η θέση μας», είπε η Βουλγάρα ΥΠΕΞ.

Καθώς η πορεία της Αλβανίας προς τη διεξαγωγή της Πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης εξαρτάται και από το βουλγαρικό βέτο στα Σκόπια, η στάση της Σόφιας είναι κατά κάποιο τρόπο άμεση άρνηση της έναρξης των διαπραγματεύσεων.

Από την άλλη πλευρά, ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Βάρελι, ο οποίος βρίσκεται στη Σόφια, έχει εκφράσει την απογοήτευσή του για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ. Μεταξύ άλλων, ο είπε ότι πιστεύει ότι το ζήτημα επιλύθηκε πριν από δύο χρόνια. Τονίζοντας ότι βρίσκεται στη Σόφια για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να πάει στην περιοχή όσες φορές χρειαστεί για να λυθεί το θέμα μέχρι τον Ιούνιο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου