Σέρβοι και Κοσοβάροι θα συνεχίσουν τις μετακινήσεις με αυτοκόλλητα πινακίδων

25/04/22, 16:00
Κατηγορία: Επικαιρότητα / Συντάκτης: Reporter

Συνεχίζεται το καθεστώς αυτοκόλλητων μετά την αποτυχία του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας να συμφωνήσουν για τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν το καθεστώς αυτοκόλλητων στα αυτοκίνητα που ταξιδεύουν μεταξύ των δύο χωρών, καθώς τα μέρη δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε οριστική λύση την Πέμπτη.

Αυτό σημαίνει ότι τα οχήματα που κινούνται μεταξύ των δύο χωρών θα πρέπει να τοποθετούν αυτοκόλλητα στις πινακίδες κυκλοφορίας τους για να κρύβουν ονόματα χωρών και σημαίες. Ελλείψει συμφωνίας, οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θα πρέπει συνήθως να αγοράζουν πινακίδες κυκλοφορίας για κάθε χώρα όταν ταξιδεύουν.

Οι Σέρβοι εκπρόσωποι είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι η προσωρινή λύση θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ προς το παρόν. Αυτή η κίνηση υποστηρίχθηκε επίσης από τον διευκολυντή του διαλόγου, τον απεσταλμένο της ΕΕ Μίροσλαβ Λάιτσακ, ο οποίος τάχθηκε κατά των ενεργειών που «θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια στο έδαφος».

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου είπαν στο Radio Free Europe ότι «η Σερβία δεν έχει αποδεχθεί καμία από τις επιλογές που προτείνουν οι ομάδες εργασίας. Αντίθετα, ζήτησε μερικούς μήνες ακόμη για διαπραγματεύσεις».

Επανέλαβαν επίσης ότι το Κοσσυφοπέδιο θα συνεχίσει να εφαρμόζει μέτρα αμοιβαιότητας στη Σερβία, αλλά δεν θα λάβει άμεσα μέτρα. «Οι ενέργειές μας θα είναι καλά προετοιμασμένες και συντονισμένες, καθώς και στην υπηρεσία της εγκαθίδρυσης του νόμου και της τάξης», ανέφερε η σερβική πλευρά.

Εν τω μεταξύ, η ΕΕ προέτρεψε και τα δύο μέρη να βρουν γρήγορα μια μόνιμη λύση.

«Η ΕΕ και τα κράτη μέλη αναμένουν ταχεία πρόοδο και από τις δύο πλευρές, καθώς και το Βελιγράδι και η Πρίστινα να εμπλακούν σοβαρά σε αυτό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη αναμένουν επίσης από τις δύο πλευρές να εφαρμόσουν πλήρως όλες τις συμφωνίες που έχουν ήδη επιτευχθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πίτερ Στανό. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: