Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο υπέρ της ΕΕΜ στην Αλβανία

Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο υπέρ της ΕΕΜ στην Αλβανία

Ζητούν την παρέμβαση των ΗΠΑ


Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (American Hellenic Institute) προέβη σε ανακοίνωση, μέσω δελτίου τύπου προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ κάνοντας έκκληση για την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητα, κατηγορώντας τον Μπερισα και την αλβανική κυβέρνηση ότι, παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Μεταξύ αυτών, κάνει αναφορά στην στημένη απογραφή που μείωσε τον πληθυσμό της ΕΕΜ, την αρπαγή γης των Ελλήνων και της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η δήλωση αναφέρει:

«Υπό το πρόσχημα της οικονομικής ανάπτυξης, η αλβανική κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα, ανέχεται την παραβίαση του νόμου, των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των εθνικών μειονοτήτων και των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης κατασχέσεις ακινήτων», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Για την στημένη απογραφή
«Ο αριθμός των Ελλήνων που ζουν στην Αλβανία, σύμφωνα με την απογραφή είναι 24.360, ή 0,54% του πληθυσμού των 2,8 εκατομμυρίων της Αλβανίας», αποτέλεσμα το οποίο όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή απορρίφθηκε τόσο από την οργάνωση των Βορειοηπειρωτών «ΟΜΟΝΟΙΑ» τόσο και από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας.


Για τις αλβανικές μεθοδεύσεις και την υφαρπαγή της γης των Βορειοηπειρωτών και της Ορθόδοξης Εκκλησίας
«Το 2004, η αλβανική κυβέρνηση χορήγησε 70 εκτάρια γης στη Χιμάρα σε μια ιδιωτική εταιρεία, η κυριότητα της οποίας ανήκει σε 120 Έλληνες και στην ορθόδοξη Εκκλησία. Το 2008 η Επιτροπή για την Επιστροφή των Περιουσιών απέρριψε τις αιτήσεις 120 Ελλήνων που διεκδικούν την κυριότητα της γης. Την ίδια χρονιά σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ των κατοίκων και της κατασκευαστικής εταιρείας, πράγμα το οποίο έφερε την παρέμβαση της αστυνομίας και την σύλληψη των κατοίκων της περιοχής. Ως αποτέλεσμα των απειλών πολλές οικογένειες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο, καλεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ να λάβει διπλωματικό διάλογο με την αλβανική κυβέρνηση ούτως ώστε να διασφαλιστεί η κυριαρχία του νόμου, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας.

Χαρακτηριστικά υπογραμμίζει:
«Ο σεβασμός αυτών των θεμελιωδών αξιών αποτελεί υποχρέωση για μια χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ» και προτρέπει την αλβανική κυβέρνηση να διεξάγει σωστή και αξιόπιστη απογραφή .


Της συνεργάτιδας Κ. Ε.

Την ανεξάρτητη λειτουργία του αγωγού TAP αποφάσισε...
Τάτος: «Μου έκανε καλό που έφυγα από τον Ολυμπιακό...
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη