Το ΕΚ ζητά την απελευθέρωση της βίζας για το Κόσοβο

Το ΕΚ ζητά την απελευθέρωση της βίζας για το Κόσοβο

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να προχωρήσει επειγόντως στην υιοθέτηση ενός καθεστώτος χωρίς βίζα για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου», αναφέρει το σχέδιο ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κοσσυφοπέδιο.

Σήμερα Πέμπτη, 21 Απριλίου, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων πρόκειται να εγκρίνει την έκθεση της Viola Von Cramon-Taubadel για το Κοσσυφοπέδιο, η οποία περιλαμβάνει πολλές συστάσεις πολιτικής.

Το σχέδιο κειμένου του ψηφίσματος αναγνωρίζει ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν έχει λάβει απελευθέρωση του καθεστώτος βίζα, αν και όλα τα κριτήρια αναφοράς έχουν εκπληρωθεί από το 2018.

Ο λαός του Κοσσυφοπεδίου παραμένει ο μόνος στην περιοχή που δεν μπορεί να μετακινηθεί ελεύθερα, ενώ η χώρα κατατάσσεται συνεχώς υψηλότερα από ορισμένες περιφερειακές χώρες σε δείκτες διαφθοράς και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που αναγνωρίζει το ψήφισμα.

Το Κοινοβούλιο, επίσης, «υποστηρίζει πλήρως την πρόθεση του Κοσσυφοπεδίου να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης», αλλά παραμένει επιφυλακτικό ως προς την πρόθεση της χώρας να υποβάλει αίτηση για ένταξη στην ΕΕ.

«Δεν υπάρχει γρήγορη διαδικασία (προς την ένταξη) και ότι η εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία είναι απαραίτητη για να προχωρήσει το Κοσσυφοπέδιο στην ευρωπαϊκή του πορεία», αναφέρει.

Ο διάλογος με τη Σερβία έχει σταματήσει μετά από αρκετές αποτυχημένες συναντήσεις, καθώς τα μέρη δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε μια κοινή ατζέντα.

Το ΕΚ εκφράζει επίσης τη λύπη του που «πέντε κράτη μέλη της ΕΕ (Ισπανία, Σλοβακία, Κύπρος, Ρουμανία και Ελλάδα) δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμη το Κοσσυφοπέδιο και επαναλαμβάνει την έκκλησή του να το πράξουν».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου