«Λάδωσαν» Ολλανδό στρατιωτικό για να μάθουν για τα F-35 στη Βουλγαρία

«Λάδωσαν» Ολλανδό στρατιωτικό για να μάθουν για τα F-35 στη Βουλγαρία

Σε Ολλανδό στρατιωτικό υπάλληλο του προσωπικού των μαχητικών αεροσκαφών F-35 που σταθμεύουν στη Βουλγαρία, προσφέρθηκε πληρωμή για να μοιραστεί πληροφορίες σχετικά με τα αεροπλάνα, αναφέρει άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ολλανδική ιστοσελίδα www.nrc.nl.

Το άρθρο, το οποίο περιγράφει την αποστολή των μαχητικών αεροσκαφών στη βουλγαρική στρατιωτική βάση Graf Ignatievo, παραθέτει δήλωση του διοικητή της ολλανδικής πολεμικής αεροπορίας αντιστράτηγου Dennis Luyt.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά την έναρξη της αποστολής, οι Ολλανδοί πιλότοι έπρεπε να παραδώσουν τα προσωπικά τους τηλέφωνα «για να αποφευχθεί η διαρροή προσωπικών πληροφοριών και ο εκβιασμός». Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε η προσφορά για την αποκάλυψη πληροφοριών σχετικά με τα μαχητικά αεροσκάφη.

Η Ολλανδία έστειλε τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-35 stealth για τη φύλαξη του βουλγαρικού ουρανού εν μέσω της επιθετικότητας της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Βουλγαρία διαθέτει οκτώ λειτουργικά ρωσικά μαχητικά MiG-29, τα οποία σύντομα θα εξαντλήσουν τους πόρους τους.

«Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι τρομερό και συμβαίνει εξαιτίας της ρωσικής επιθετικότητας. Το γεγονός ότι οι Βούλγαροι μπορεί να το βλέπουν διαφορετικά ή να το διατυπώνουν διαφορετικά, δεν έχει καμία συνέπεια για τις προσπάθειές μας. Είμαστε επαγγελματίες», δήλωσε ο στρατηγός Luyt στα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Pascal, πιλότος του μαχητικού F-35, λέει πως λόγω της θέσης του, αισθάνεται ότι η Βουλγαρία είναι η πρώτη του πραγματική αποστολή. Στόχος των ολλανδικών μαχητικών αεροσκαφών είναι να προειδοποιούν. Μόλις το κέντρο διοίκησης στη Σόφια εντοπίσει ένα άγνωστο αεροσκάφος να πλησιάζει τον βουλγαρικό εναέριο χώρο, τα F-35 απογειώνονται. Ο Pascal λέει ότι δεν πηγαίνουν σε αποστολή με «το μαχαίρι στα δόντια».

«Στόχος μας είναι η αποκλιμάκωση. Να δείξουμε ότι είμαστε εδώ, να μας δουν. Τότε θα φύγουν μακριά», είπε.

Πριν από μία εβδομάδα, δύο πρώην Βούλγαροι στρατιωτικοί υπουργοί υποστήριξαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να καθυστερήσουν την παράδοση της τελευταίας τροποποίησης του F-16 επειδή δεν είναι πεπεισμένοι ότι τα μυστικά του αεροσκάφους θα προστατευθούν.

Η Βουλγαρία αγόρασε οκτώ τέτοια αεροσκάφη, με το πρώτο να παραδίδεται το 2023. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι λόγω της πανδημίας, η παράδοση θα αναβληθεί για το 2025.

Οι πρώην στρατιωτικοί υπουργοί μίλησαν κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου «Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κίνδυνοι για τα Δυτικά Βαλκάνια» που διοργάνωσε ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής Radan Kanev και η EURACTIV Βουλγαρίας.

Ο πρώην υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Velizar Shalamanov παραδέχθηκε τις δυσκολίες στην προστασία των πληροφοριών ασφαλείας. «Έχω μια τόσο αόριστη υπόθεση ότι ακόμη και τα F-16 επιβραδύνουν για αυτόν ακριβώς τον λόγο, επειδή η ασφάλεια αυτής της τεχνολογίας δεν είναι ακόμη 100% εγγυημένη», συνέχισε ο Shalamanov.

Το F-16 είναι η τελευταία τροποποίηση του αμερικανικού μαχητικού αεροσκάφους, το οποίο διαθέτει μεγάλο μέρος του συστήματος ραντάρ του F-35, νέα συστήματα ελέγχου, ακριβή στόχευση των όπλων και ένα νέο σύστημα αποφυγής σύγκρουσης με το έδαφος.

Τις υποψίες του Velizar Shalamanov σχετικά με το F-16 συμμερίστηκε και ο πρώην υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Todor Tagarev.

«Η Βουλγαρία πρέπει να δημιουργήσει ένα σύστημα για την προστασία των διαβαθμισμένων πληροφοριών. Συνεχίζουμε να επιτρέπουμε στους Ρώσους εκπροσώπους του (στρατιωτικού αεροδρομίου) Graf Ignatievo μαζί με (τη ρωσική εταιρεία) MiG. Πρέπει να υπάρξει 110% εγγύηση ότι το ρωσικό πόδι δεν θα επιτραπεί εκεί με κανέναν τρόπο. Πρέπει να υπάρξει εγγύηση ότι οι εργαζόμενοι στη βάση δεν θα πάνε στη συνέχεια να πιουν βότκα με Ρώσους», δήλωσε ο Tagarev.

Η Βουλγαρία είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και αν κάποιος ισχυρίζεται το αντίθετο, λέει ψέματα, σχολίασε σε απάντηση ο υπουργός Άμυνας Dragomir Zakov στο Facebook, προσθέτοντας ότι η Βουλγαρία είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος και στρατηγικός εταίρος, μεταξύ άλλων και στην προστασία των διαβαθμισμένων πληροφοριών, πρόσθεσε ο Zakov.

Πηγή: Euractiv.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου