Αλβανία: Ρεκόρ στην εισαγωγή κρέατος για το 2021

ktinotrofos

Η μείωση του αριθμού των ζώων στην Αλβανία κυρίως (πρόβατα, αγελάδες και κατσίκες) κατά 20% περίπου την τελευταία πενταετία, πέραν του ότι επηρεάζει τις τιμές των εγχώριων προϊόντων, του κρέατος και των γαλακτοκομικών, οδηγεί και σε επιδείνωση του ισοζυγίου εξωτερικού εμπορίου. Πέρυσι οι εισαγωγές κρέατος αυξήθηκαν κατακόρυφα, σημειώνοντας ρεκόρ τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με στοιχεία της INSTAT.

Το 2021 οι εισαγωγές κρέατος ανήλθαν σε 43,8 χιλιάδες τόνους, με αύξηση 9 τοις εκατό με την πανδημία 2020 και 6,4% σε σύγκριση με το κανονικό έτος 2019. Οι εταιρείες που εισήγαγαν σε φθηνές τιμές το 2021, τα τελευταία 5 χρόνια δεν αντιπροσωπεύουν ουσιαστική αλλαγή, καθώς η ποσότητα τους αυξάνεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια

Οι εισαγωγές κρέατος αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, για δύο βασικούς λόγους.

Το πρώτο σχετίζεται με τη ραγδαία μείωση του αριθμού των ζώων. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας, ο αριθμός εκείνων που εκτρέφουν περισσότερες από 5 αγελάδες έχει μειωθεί από 4.250 εκμεταλλεύσεις (το 2015) σε 3.472 εκμεταλλεύσεις (το 2019), επιβεβαιώνοντας τις δυσκολίες των αγροτών με αυξανόμενο κόστος εισροών και ζωοτροφών, υψηλό κόστος της άροσης και της χαμηλής τιμής του γάλακτος. Ο αριθμός των βοοειδών γαι κρέας παρουσιάζει επίσης την ίδια αρνητική τάση, ενώ η μέση εκμετάλλευση είναι επίσης πολύ χαμηλή 2,48 βοοειδή / αγρόκτημα. Επίσης ο αριθμός των αιγοπροβάτων μειώθηκε κατά 18% έκαστος σε 5 την περίοδο 2015-2020.

Δεύτερον, οι εισαγωγές κρέατος θα οδηγηθούν από την αυξημένη ζήτηση λόγω της αύξησης του αριθμού των τουριστών. Περίπου 5,7 εκατομμύρια ξένοι επισκέπτες επισκέφτηκαν τη χώρα πέρυσι. Ο αριθμός των επισκεπτών αυξάνεται με διψήφιους ρυθμούς από χρόνο σε χρόνο, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για κρέας από μπαρ και εστιατόρια.

Επίσης όπως μεταδίδει το Monitor, η προμήθεια του κρέατος στη χώρα γίνεται πιο δύσκολη και ακριβή.

Η αύξηση της τιμής του κρέατος, που χρησιμεύει ως πρώτη ύλη για όλα σχεδόν τα εστιατόρια της Αλβανίας, επηρεάζει την αύξηση των τελικών τιμών σε αυτές τις μονάδες.

Επίσης, η πτώση αυτή ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες για την αύξηση περίπου 20-40% της λιανικής τιμής των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η ίδια κατάσταση παρατηρείται και στις περιοχές της ΕΕΜ, με την μετανάστευση των κατοίκων, κυρίως προς την Ελλάδα, να έχει επηρεάσει άμεσα και τον τομέα της κτηνοτροφίας. Όλο και πιο λίγοι ασχολούνται με το συγκεκριμένο κλάδο που είναι ζωτικής σημασίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου