CIA: Η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα

CIA: Η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα

Η μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ, η CIA έχει προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μικρά πυρηνικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία. Μπροστά στην «πιθανή απόγνωση» από στρατιωτικές «αποτυχίες», ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να διατάξει τη χρήση «τακτικών ή πυρηνικών όπλων μικρής εμβέλειας», δήλωσε ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις πιθανής χρήσης.

«Σίγουρα είμαστε πολύ ανήσυχοι», είπε ο Μπερνς, αλλά ταυτόχρονα τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν «πολλά πρακτικά στοιχεία» για προετοιμασίες για τη χρήση τέτοιων όπλων.

Τα τακτικά πυρηνικά όπλα είναι όπλα των οποίων το βεληνεκές και η εκρηκτική ισχύς είναι χαμηλότερα από εκείνα των στρατηγικών πυρηνικών όπλων, τα οποία μπορούν να καλύψουν πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις. Η Ρωσία διαθέτει ένα οπλοστάσιο τακτικών πυρηνικών όπλων με εκρηκτική ισχύ χαμηλότερη από αυτή των βομβών που έριξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Στρατηγική «Escalate to de-scalation».

Όπως μεταδίδει η DW, στο ρωσικό στρατιωτικό δόγμα υπάρχει η αρχή της «κλιμάκωσης προς αποκλιμάκωση», η οποία προβλέπει το πρώτο χτύπημα με πυρηνικό όπλο χαμηλής ισχύος, εάν η Ρωσία υστερεί σε σύγκρουση με τη Δύση.

Η κύρια ελπίδα θα ήταν να υποχωρήσει η άλλη πλευρά μετά από αυτό το σήμα, προκειμένου να αποφευχθεί η πλήρης αμοιβαία εκμηδένιση του πυρηνικού πολέμου με μεγάλες στρατηγικές ατομικές βόμβες.

Στόχος: Χερσαία σύνδεση με τον Εύξεινο Πόντο

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Κιέβου και των δυτικών χωρών, επίκειται μεγάλη ρωσική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία μετά την αποχώρηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων από την περιοχή του Κιέβου.

Σύμφωνα με ειδικούς, στόχος της Μόσχας είναι να δημιουργήσει μια άμεση χερσαία σύνδεση μεταξύ της χερσονήσου της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε το 2014, και των περιοχών που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές στις περιοχές Λουχάνσκ και Ντόνετσκ.

Η βροχή περιπλέκει τη ρωσική επίθεση

Ωστόσο, η συνεχής βροχή τις τελευταίες ημέρες θα μπορούσε να βοηθήσει την Ουκρανία στον αγώνα της ενάντια στα ρωσικά στρατεύματα εισβολής, δήλωσε την Πέμπτη ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. «Το γεγονός ότι το έδαφος είναι πιο μαλακό θα κάνει» πιο δύσκολο για τον ρωσικό στρατό να αναλάβει οτιδήποτε εκτός των ασφαλτοστρωμένων δρόμων», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η Ρωσία θα εντείνει τις πυραυλικές επιθέσεις κατά του Κιέβου

Η Ρωσία θα εντείνει τις πυραυλικές επιθέσεις εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας, Κιέβου. Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα. Ο λόγος που δόθηκε ήταν ότι έχουμε να κάνουμε με εκδίκηση ενάντια στις επιθέσεις της Ουκρανίας στο ρωσικό έδαφος. Κατά τη διάρκεια μιας ολονύκτιας επίθεσης στο Κίεβο, ένα εργοστάσιο κατασκευής και επισκευής πυραύλων χτυπήθηκε. Αυτό περιλαμβάνει πυραύλους κατά πλοίων. Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι το ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, Μόσχα, βυθίστηκε, με την ουκρανική πλευρά να δηλώνει ότι έπληξε το ρωσικό καταδρομικό με πύραυλο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου