Ο Γερμανός Πρέσβης στην Αλβανία για την κατάσταση στο ΔΚ

Ο Γερμανός Πρέσβης στην Αλβανία για την κατάσταση στο ΔΚ

Ο Γερμανός Πρέσβης στην Αλβανία Peter Zingraf εξέφρασε την ελπίδα του ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θα εκλέξει τη νέα του ηγεσία μέσα από μια διαφανή κούρσα, βασισμένη σε αρχές και χωρίς συγκεκριμένα ονόματα, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει αυτά τα οποία θεωρεί εσωτερικά του κόμματος.

Ερωτηθείς για τη στάση της Γερμανίας σχετικά με τον χαρακτηρισμό του βουλευτή της αντιπολίτευσης Σαλί Μπερίσα για διαφθορά από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ πέρυσι, ο Γερμανός Πρέσβης είπε στο News24 TV, χθες Παρασκευή ότι δεν θα ήταν σωστό να σχολιάσει τέτοια εσωτερικά θέματα.

Επίσης είπε ότι παρακολούθησε με λύπη την εσωτερική διαμάχη του ΔΚ και τόνισε την ανάγκη για ισχυρή αντιπολίτευση στην Αλβανία. Ευχήθηκε η διαδικασία των νέων εκλογών ηγεσίας να βασιστεί στη «διαφάνεια και το κράτος δικαίου», όπου θα συζητείται το «περιεχόμενο και όχι τα άτομα» και που θα φέρει «έναν ηγέτη που θα καθοδηγεί προς το μέλλον».

Το ΔΚ της Αλβανίας διέρχεται εσωτερική διαμάχη από τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν ο πρώην πρόεδρος του Λουλζίμ Μπάσα απέκλεισε τον προκάτοχό του Σαλί Μπερίσα από την κοινοβουλευτική ομάδα υπό την πίεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ μετά τον χαρακτηρισμό του Μπερίσα ως persona non grata, για διαφθορά τον Μάιο του περασμένου έτους.

Από πλευράς του ο Μπερίσα είχε αρνηθεί τους ισχυρισμούς για διαφθορά και μήνυσε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν για συκοφαντία σε γαλλικό δικαστήριο όταν ο Μπάσα τον απέκλεισε από την κοινοβουλευτική ομάδα κατά παράβαση του καταστατικού του κόμματος, ωθώντας τον ιδρυτή του ΔΚ να ξεκινήσει ένα κίνημα για την ανατροπή του Μπάσα.

Μετά από αρκετούς μήνες περιοδείας στη χώρα για να συναντηθεί με μέλη του ΔΚ, εκμεταλλευόμενος επίσης τη θλίψη τους για τις πολλές διαδοχικές απώλειες του Μπάσα έναντι του πρωθυπουργού Έντι Ράμα από το 2013, ο Μπερίσα κανόνισε μια συνεδρίαση του ανώτατου οργάνου λήψης αποφάσεων του κόμματος – την Εθνοσυνέλευση – που ψήφισαν για να εκδιώξουν τον Μπάσα και όλη την ηγεσία της παράταξης. Διόρισαν μια προσωρινή Επιτροπή Επανίδρυσης για να οδηγήσει το κόμμα σε νέες εκλογές για την ηγεσία. Οι αποφάσεις της συνέλευσης εγκρίθηκαν σε εθνική ψηφοφορία από μέλη του ΔΚ.

Ο Μπάσα προσπάθησε να απαντήσει ισχυριζόμενος ότι είχε συγκαλέσει άλλη μια συνεδρίαση της εθνικής συνέλευσης, η οποία είχε αποφασίσει να εκδιώξει τους υποστηρικτές του Μπερίσα από το κόμμα. Ο ισχυρισμός τους ότι είχαν φιλοξενήσει πάνω από 5.000 μέλη του ΔΚ σε έναν χώρο 2.000 θέσεων αντιμετωπίστηκε με χλεύη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Και οι δύο ομάδες επέμειναν να μην αναγνωρίζουν η μία τη νομιμότητα της άλλης.

Ωστόσο, μετά από μια συντριπτική ήττα στις ενδιάμεσες εκλογές τόσο από τον Μπερίσα όσο και τον Ράμα, και το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία του κόμματος, ο Μπάσα είπε ότι παραιτείται από την ηγεσία, με αποτέλεσμα η Επιτροπή Επανίδρυσης του Μπερίσα, να διευκρινίσει ότι η παραίτησή του ήταν άκυρη καθώς ο Μπάσα είχε ήδη απολυθεί.

Εκτός αυτού ο ήδη απολυμένος Γενικός Γραμματέας του ΔΚ ανακοίνωσε ότι διόρισε τον αντιπρόεδρο Ενκελέντ Αλιμπέαϊ για να ηγηθεί του κόμματος.

Ο Αλιμπέαϊ έχει αναλάβει τώρα τον αγώνα για να εμποδίσει τον Μπερίσα να εκλεγεί ως ηγέτης του ΔΚ.

Η επιτροπή έχει ορίσει στις 30 Απριλίου μια νέα εθνοσυνέλευση ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκλογή νέου προέδρου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου