Εσκομπάρ: Τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να ενταχθούν στην ΕΕ

Εσκομπάρ: Τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να ενταχθούν στην ΕΕ

Ολόκληρα τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να ενταχθούν στην ΕΕ, ανέφερε ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γκάμπριελ Εσκομπάρ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα».

«Λίγοι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωρίζουν τα Βαλκάνια τόσο καλά όσο ο Γκάμπριελ Εσκομπάρ. Γι' αυτό τον περασμένο Σεπτέμβριο ο έμπειρος και πολύγλωσσος διπλωμάτης διορίστηκε Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για τα Δυτικά Βαλκάνια. Έχοντας υπηρετήσει χρόνια στην περιοχή, έχει μια ιδέα τόσο για τα προβλήματά του όσο και για τον τρόπο που κινείται στο προσκήνιο και στα παρασκήνια.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος βρέθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα, όπου συναντήθηκε με στελέχη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ συμμετείχε και στο Φόρουμ των Δελφών.

Η ρωσική κατοχή της Ουκρανίας σηματοδοτεί έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο και σφαίρες επιρροής ή ξεκινά μια εντελώς απρόβλεπτη διεθνή κατάσταση;» διερωτάται «Το Βήμα».

«Δεν ξέρω, δεν μπορώ να προβλέψω», απάντησε ο Εσκομπάρ.

«Αυτή η κρίση έχει φέρει την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες πιο κοντά. Έχει δημιουργήσει ένα επίπεδο ενότητας εντός του ΝΑΤΟ που δεν έχουμε ξαναδεί. Αυτή η κρίση μας υπενθυμίζει γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη χρειάζονται η μία την άλλη».

Επίσης ο Αμερικανός αξιωματούχος Εσκομπάρ πιστεύει ότι όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είναι ήδη ολοένα και πιο Ευρωπαίοι πολιτιστικά, ιστορικά και οικονομικά. Κάθε χώρα που εντάσσεται στην ΕΕ γίνεται πιο δημοκρατική, πιο σταθερή και πιο ευημερούσα», είπε, προσθέτοντας ότι η πολιτική των ΗΠΑ στο θέμα παραμένει η ίδια.

«Αυτό δείχνει ότι η ευρωπαϊκή ιδέα είναι ζωντανή στην περιοχή», πρόσθεσε.

«Αυτό που χαρακτηρίζει πλέον τα Δυτικά Βαλκάνια είναι η εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη. Είναι μέρος της ΕΕ με την ταχύτερη ανάπτυξη», δήλωσε ο Εσκομπάρ.

Ωστόσο η μεγάλη αμερικανική ανησυχία για τα Δυτικά Βαλκάνια βασίζεται στην επιρροή τρίτων χωρών.

«Ανησυχώ πολύ για τις κακόβουλες ρωσικές και κινεζικές επιρροές. Δεν συμπεριλαμβάνω την Τουρκία σε αυτή την κατηγορία. Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, βοηθά στη διατήρηση της ειρήνης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, έχει επίσης εργαστεί σκληρά για να φέρει επενδύσεις στην περιοχή», είπε.

Ακόμη σχολίασε και τις εξελίξεις στο Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας.

«Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με το ΔΚ. Μια ισχυρή δημοκρατία χρειάζεται μια ισχυρή αντιπολίτευση. Είναι λυπηρό αυτό που συμβαίνει με το ΔΚ αυτή τη στιγμή», είπε.

«Ελπίζω τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος και του αλβανικού λαού να απορρίψουν το παρελθόν και να κοιτάξουν το μέλλον. Ελπίζω αυτό που συνέβη να μην επαναφέρει τις κακές μέρες, όταν η διαφθορά κυριαρχούσε στις απόψεις πολλών ανθρώπων στην περιοχή για την Αλβανία», καταλήγει ο Εσκομπάρ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου