Επλήγη η ρωσική ναυαρχίδα Moskva στην Μαύρη Θάλασσα

Επλήγη η ρωσική ναυαρχίδα Moskva στην Μαύρη Θάλασσα

Νέα τροπή στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι ουκρανικές δυνάμεις, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, κατάφεραν καίριο πλήγμα στην ρωσική ναυαρχίδα Moskva.

Η Ρωσία δήλωσε την Πέμπτη (14 Απριλίου) ότι η ναυαρχίδα του στόλου της στη Μαύρη Θάλασσα υπέστη σοβαρές ζημιές και το πλήρωμά της εκκενώθηκε μετά από έκρηξη που ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι ήταν αποτέλεσμα πυραυλικής επίθεσης.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι πυρκαγιά στο καταδρομικό πυραύλων Moskva προκάλεσε την ανατίναξη πυρομαχικών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Δεν διευκρίνισε τι προκάλεσε τη φωτιά, αλλά ο Maksym Marchenko, ο Ουκρανός κυβερνήτης της περιοχής γύρω από το λιμάνι της Οδησσού της Μαύρης Θάλασσας, είπε ότι το Moskva χτυπήθηκε από δύο ουκρανικής κατασκευής αντιπλοϊκούς πυραύλους κρουζ Neptune.

«Οι πύραυλοι Neptune που φρουρούσαν τη Μαύρη Θάλασσα προκάλεσαν πολύ σοβαρές ζημιές», είπε σε μια διαδικτυακή ανάρτηση.Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο και το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς καμίας πλευράς.

Σημαντικό πλήγμα

Το Moskva είναι το δεύτερο μεγάλο πλοίο που είναι γνωστό ότι έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από την έναρξη του πολέμου. Τον περασμένο μήνα η Ουκρανία είπε ότι κατέστρεψε ένα πλοίο υποστήριξης προσγείωσης, το Orsk, στη μικρότερη Θάλασσα του Αζόφ.

Όπως αναφέρει το EURACTIV, το ρωσικό ναυτικό έχει εκτοξεύσει πυραύλους κρουζ στην Ουκρανία και οι δραστηριότητές του στη Μαύρη Θάλασσα είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη χερσαίων επιχειρήσεων στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου μάχεται για να καταλάβει τον πλήρη έλεγχο του λιμανιού της Μαριούπολης.

Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι το Moskva, που τέθηκε σε λειτουργία το 1983, ήταν οπλισμένο με 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους κρουζ Vulkan με βεληνεκές τουλάχιστον 700 km.

Η Ρωσία είπε ότι 1.026 στρατιώτες από την 36η Ταξιαρχία Πεζοναυτών της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων 162 αξιωματικών, είχαν παραδοθεί στη Μαριούπολη και ότι η πόλη ήταν πλήρως υπό τον έλεγχό της. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας είπε ότι δεν είχε πληροφορίες για παράδοση.

Η κατάληψη της βιομηχανικής περιοχής Azovstal, όπου βρίσκονται οι πεζοναύτες, θα έδινε στη Ρωσία τον έλεγχο του κύριου λιμανιού της Αζοφικής Θάλασσας της Ουκρανίας, θα ενισχύσει έναν νότιο χερσαίο διάδρομο και θα επεκτείνει την κατοχή της στα ανατολικά της χώρας.

«Οι ρωσικές δυνάμεις αυξάνουν τις δραστηριότητές τους στο νότιο και το ανατολικό μέτωπο, προσπαθώντας να εκδικηθούν τις ήττες τους», δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοκλίπ το βράδυ της Τετάρτης.

Δημοσιογράφοι του Reuters που συνόδευαν αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία είδαν φλόγες να φουντώνουν από την περιοχή Azovstal την Τρίτη, μια ημέρα αφότου η 36η Ταξιαρχία Πεζοναυτών της Ουκρανίας είπε ότι τα στρατεύματά της είχαν τελειώσει τα πυρομαχικά.

Περισσότερο στρατιωτικό υλικό από ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι θα στείλουν επιπλέον στρατιωτικό υλικό αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων πυροβολικού, τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και ελικοπτέρων. Η Γαλλία και η Γερμανία υποσχέθηκαν επίσης περισσότερα.

Ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν εάν θα στείλουν στο Κίεβο ένα ανώτατο μέλος του υπουργικού συμβουλίου, όπως τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και τον Υπουργό Άμυνας Όστιν Λόιντ, σε ένδειξη αλληλεγγύης, ανέφερε πηγή που γνωρίζει την κατάσταση.

Νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι

Η Ρωσία θα θεωρεί νόμιμους στρατιωτικούς στόχους τα οχήματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που μεταφέρουν όπλα σε ουκρανικό έδαφος, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ στο πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Θα επιβάλει κυρώσεις σε 398 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και 87 Καναδούς γερουσιαστές, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Interfax, αφού η Ουάσιγκτον έβαλε στο στόχαστρο 328 μέλη της κάτω βουλής της Ρωσίας.

Η Βρετανία ανακοίνωσε νέα οικονομικά μέτρα κατά των αυτονομιστών και η Αυστραλία επέβαλε στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις σε 14 ρωσικές κρατικές επιχειρήσεις την Πέμπτη.

Τα νησιά Φίτζι ανέφεραν ότι ερευνούν την άφιξη του σούπερ γιοτ Amadea, που ανήκει στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Σουλεϊμάν Κερίμοφ, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Από τι να μας ελευθερώσετε;»

Η Ουκρανία λέει ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν στη Μαριούπολη και κατηγορεί τη Ρωσία ότι εμπόδισε τις νηοπομπές βοήθειας προς τους αμάχους που βρίσκονταν εκεί.

Ο δήμαρχος της, Vadym Boichenko, είπε ότι η Ρωσία έφερε κινητά κρεματόρια "για να απαλλαγεί από στοιχεία εγκλημάτων πολέμου" – μια δήλωση που δεν ήταν δυνατό να επαληθευτεί.

Η Μόσχα κατηγόρησε την Ουκρανία για θανάτους αμάχων και κατηγόρησε το Κίεβο ότι υποτιμά τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Στο χωριό Lubianka βορειοδυτικά του Κιέβου, από όπου οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν και απέτυχαν να υποτάξουν την πρωτεύουσα πριν εκδιωχθούν, ένα μήνυμα προς τους Ουκρανούς είχε γραφτεί στον τοίχο ενός σπιτιού που είχε καταληφθεί από ρωσικά στρατεύματα. «Δεν το θέλαμε αυτό… συγχωρέστε μας», είπε.

Το Κρεμλίνο λέει ότι ξεκίνησε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την αποστρατιωτικοποίηση και την «απελευθέρωση» της Ουκρανίας από τους εθνικιστές εξτρεμιστές, ένα μήνυμα που είπαν οι χωρικοί ότι τους επαναλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα.

«Για να μας ελευθερώσει από τι; Είμαστε ειρηνικοί… Είμαστε Ουκρανοί», είπε ο Βίκτορ Σαπόσνικοφ, κάτοικος της Λουμπιάνκα. Ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda δήλωσε σε επίσκεψή του στο Κίεβο με τους ομολόγους του της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας ότι όσοι διέπραξαν και διέταξαν εγκλήματα πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου