Τελευταία τα αλβανικά πανεπιστήμια στην ευρύτερη περιοχή - Αντιδρά ο Μέτα

Τελευταία τα αλβανικά πανεπιστήμια στην ευρύτερη περιοχή - Αντιδρά ο Μέτα

Ο Αλβανός Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα αντέδρασε σήμερα σε μια έκθεση όπου σε παγκόσμια κατάταξη ποιότητας πανεπιστημίου, η Αλβανία βρίσκεται στην τελευταία θέση όσον αφορά την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Με ανάρτησή του στο Facebook ο Μέτα τονίζει ότι τα στοιχεία του «Ranking Web of Universities» αποτελούν ένδειξη σοβαρού κλονισμού στην ποιότητα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και σήμα κινδύνου για το κοινωνικό σύνολο στην Αλβανία.

Η αντίδραση του Ιλίρ Μέτα

«Η κατάταξη της Αλβανίας, τελευταία στην περιοχή στην παγκόσμια κατάταξη της ποιότητας των πανεπιστημίων σύμφωνα με τον «Ranking Web of Universities» αλλά και άλλων αξιόπιστων συστημάτων ακαδημαϊκής αξιολόγησης, είναι ένδειξη του σοβαρού κλονισμού στην ποιότητα Ανώτατης Εκπαίδευσης και σήμα κινδύνου για το κοινωνικό σύνολο.

Είναι έκκληση για άμεσο προβληματισμό από την κυβέρνηση, το κοινοβούλιο και την κοινωνία των πολιτών στο σύνολό της για να αναλάβουν το συντομότερο δυνατό πραγματικές και αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις για την αποκατάσταση των υψηλών ανταγωνιστικών προτύπων και τη μείωση της πλασματικότητας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Αυτές οι δομικές και λειτουργικές μεταρρυθμίσεις και ιδιαίτερα η αποπολιτικοποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος, αποτελούν προϋπόθεση και αναγκαιότητα για την αύξηση της εμπιστοσύνης και της ελπίδας των νέων μας να σπουδάσουν, να μείνουν και να χτίσουν τη ζωή και την καριέρα τους στην Αλβανία.

Οι καλά μορφωμένοι και καταρτισμένοι νέοι είναι το πολυτιμότερο αγαθό της χώρας και το πολυτιμότερο ανθρώπινο κεφάλαιο.

Η εκπαίδευση πρέπει να μετατραπεί σε εθνική προτεραιότητα για να σταματήσει το φαινόμενο της ερήμωσης και να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη, η πρόοδος και ένα ασφαλές ευρωπαϊκό μέλλον», αναφέρει ο Μέτα στην ανάρτησή του.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου