H Βουλγαρία διατηρεί το βέτο κατά των Σκοπίων στην ΕΕ

H Βουλγαρία διατηρεί το βέτο κατά των Σκοπίων στην ΕΕ

Η Βουλγαρία αντιστέκεται στην πίεση για άρση του βέτο στις συνομιλίες της ΕΕ με τα Σκόπια

Η θέση της Βουλγαρίας παραμένει αμετάβλητη καθώς αρνείται να άρει το βέτο της για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών στην ΕΕ με τα Σκόπια, ανακοίνωσε χθες Τρίτη το υπουργείο Εξωτερικών.

Αυτό ανακοινώθηκε ως απάντηση σε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης μετά από συνομιλίες μεταξύ της υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας Τεοντόρα Γκεντόφσκα και της γερμανίδας ομολόγου της Αναλένα Μπάερμποκ στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα (11 Απριλίου), οι οποίες ανέφεραν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να άρει αθόρυβα το βέτο.

Η Γκεντόφσκα σχολίασε ότι η διεύρυνση της ΕΕ προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων παραμένει προτεραιότητα της βουλγαρικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά τα πλεονεκτήματα κάθε υποψήφιας χώρας έχουν καίρια σημασία.

«Όσον αφορά την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, είναι κρίσιμο για τη Βουλγαρία να επιτύχει μη αναστρέψιμα αποτελέσματα στη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας και την απόκτηση σαφών εγγυήσεων στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας της ΕΕ για περαιτέρω εφαρμογή της Συμφωνίας Γειτονίας. Αναμένουμε συνταγματικές εγγυήσεις για τα δικαιώματα των Βουλγάρων στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», σχολίασε η Γκεντόφσκα.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, η Μπάερμποκ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Βουλγαρία θα ξεκαθαρίσει τα αμφισβητούμενα σημεία με τα Σκόπια μέχρι τα μέσα του έτους. Είπε ότι η Ουκρανία και άλλες χώρες έχουν δει από καιρό το μέλλον τους στην ΕΕ και η υπόσχεσή τους θα εκπληρωθεί.

Επίσης η Μπάερμποκ φέρεται να είπε ότι είχε μια συνομιλία με την Γκεντόφσκα και επιτεύχθηκε με «σύμφωνη γνώμη» ότι ήταν σημαντικό στην παρούσα κατάσταση να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία διεύρυνσης.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, δήλωσε ότι δεν υπήρχαν μυστικές συνομιλίες με τη Βουλγαρία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου