Μπάερμποκ: Διαπραγματεύσεις με Αλβανία και Σκόπια στο πρώτο εξάμηνο του 2022

Μπάερμποκ: Διαπραγματεύσεις με Αλβανία και Σκόπια στο πρώτο εξάμηνο του 2022

Η Αλβανία και τα Σκόπια θα πρέπει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2022, δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ.
«Χώρες όπως η Ουκρανία, καθώς και άλλες χώρες, έχουν δει από καιρό το μέλλον τους στην ΕΕ. Όχι μόνο δεν πρέπει να απελπίζουμε αυτές τις χώρες, αλλά πρέπει επίσης να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό ισχύει και για ορισμένες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, πρώτα απ' όλα για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, και αυτή τη στιγμή στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα πρέπει επιτέλους να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με τα Τίρανα και τα Σκόπια», δήλωσε ο Μπάερμποκ μετά τη συνάντηση των υπουργών. Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.
Σύμφωνα με αυτήν, η έναρξη των διαπραγματεύσεων και με τις δύο χώρες ήταν εδώ και καιρό καθυστερημένο βήμα.
Επίσης Μπάερμποκ δήλωσε ότι είχε συνομιλήσει με τη Βουλγάρα Υπουργό Εξωτερικών, Τεοντόρα Γκέντσοβσκα, με την οποία συμφώνησαν ότι στην παρούσα συγκυρία είναι σημαντικό να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Αλβανίας και τα Σκόπια στην ΕΕ.
Έστειλε επίσης μήνυμα στις σερβικές αρχές ότι θα πρέπει να υποστηρίξουν τις πολιτικές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εάν το Βελιγράδι θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, οι οποίες τις τελευταίες εβδομάδες ξεκαθάρισαν ότι οι περισσότερες βλέπουν το μέλλον και την ασφάλειά τους στην ΕΕ. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις. «Εάν κάποιος ισχυρίζεται ότι είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που θέλει και η Σερβία, τότε η υποστήριξη της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και η υποστήριξη των κυρώσεων είναι πολύ σημαντική», είπε ο Μπάερμποκ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου