Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί την Αλβανία για τη χρηματοδότηση του χρέους της

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί την Αλβανία για τη χρηματοδότηση του χρέους της

Η Παγκόσμια Τράπεζα, στην τελευταία της έκθεση για την Κεντρική Ευρώπη και την Ασία «Πόλεμος στην περιοχή» ήταν σκληρή για το υψηλό επίπεδο χρέους της Αλβανίας και προειδοποίησε ότι η αναχρηματοδότησή της ενδέχεται να κινδυνεύει και ότι η κυβέρνηση μπορεί να αναγκαστεί να μειώσει τις κεφαλαιουχικές της δαπάνες.

«Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε περαιτέρω το 2021, φθάνοντας στο 78,4 τοις εκατό του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση ανέστειλε τον δημοσιονομικό κανόνα για τη μείωση του χρέους προς το ΑΕΠ και εξέδωσε ευρωομόλογο 650 εκατ. ευρώ, εκμεταλλευόμενη τη σταθερή βαθμολογία Β+ της χώρας. Στο σημερινό επίπεδο, το υψηλό δημόσιο χρέος βρίσκεται σε σημαντικό κίνδυνο αναχρηματοδότησης. "Δεδομένου του τρέχοντος πληθωρισμού και της αναμενόμενης αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής σε οικονομίες υψηλού εισοδήματος, η μείωση του δημόσιου χρέους της Αλβανίας και η ενίσχυση της αξιοπιστίας της δημοσιονομικής της πολιτικής είναι ζωτικής σημασίας", ανέφερε η έκθεση.

Στο βασικό σενάριο, το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί ελαφρά στο 78,1% του ΑΕΠ το 2022 και πιο σημαντικά μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο, το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα μπορούσε να επιδεινωθεί περαιτέρω εάν το διεθνές περιβάλλον είναι δυσμενές, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να περικόψει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες για να αποτρέψει την αύξηση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ, προειδοποιεί η τράπεζα.

Δεδομένης της αυξανόμενης εξάρτησης της Αλβανίας από εξωτερική χρηματοδότηση, οι κίνδυνοι συναλλαγματικών ισοτιμιών, επιτοκίων και αναχρηματοδότησης παραμένουν υψηλοί.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα υψηλότερα φορολογικά έσοδα και το νέο χρέος επέτρεψαν στην κυβέρνηση να αυξήσει τις δαπάνες για τις υποδομές. Η κυβέρνηση αύξησε επίσης τις επιδοτήσεις σε Κρατικές Ενεργειακές Επιχειρήσεις (Κ.Ε.Ε.) για την παροχή ενεργειακού εφοδιασμού κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021. Οι ενδεχόμενες υποχρεώσεις από τις κρατικές επιχειρήσεις ενέχουν σημαντικούς δημοσιονομικούς κινδύνους.

Σύμφωνα με τους πίνακες της Παγκόσμιας Τράπεζας, το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 75,1% του ΑΕΠ το 2024.

Στο παρελθόν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει συμβουλεύσει συχνά την αλβανική κυβέρνηση να είναι προσεκτική με τις δαπάνες και τη δημοσιονομική εξυγίανση. Στην τελευταία έκθεσή του, τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, το ΔΝΤ προειδοποίησε για αυξανόμενους δημοσιονομικούς κινδύνους για τη χώρα και έλλειψη ακριβών στοιχείων για έργα σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Οι δικαστικές αποφάσεις, το νέο καθεστώς εγγυήσεων για τον ιδιωτικό τομέα και η στήριξη των ενεργειακών εταιρειών θεωρούνται επίσης πρόσθετοι κίνδυνοι.

Η έκθεση μείωσε τις προσδοκίες για ανάπτυξη

Στην τελευταία έκθεσή της, η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας φέτος.

Η τράπεζα ήδη αναμένει ότι η εγχώρια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,2%, ή 0,6 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο από τον προηγούμενο δείκτη. Ακόμη και για το 2023, η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 3,4%, ή 0,3 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο από την προηγούμενη εκτίμηση.

Για το 2022, οι προοπτικές είναι αβέβαιες και οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί, αναφέρει η τράπεζα στην ενότητα για την Αλβανία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνεχιζόμενες κυρώσεις θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων και των εμπορευμάτων σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, μειώνοντας την αγοραστική δύναμη και την κατανάλωση των νοικοκυριών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου