Hofreiter: Διαπραγματεύσεις ΕΕ με Αλβανία και Σκόπια μετά τις γαλλικές εκλογές

Hofreiter: Διαπραγματεύσεις ΕΕ με Αλβανία και Σκόπια μετά τις γαλλικές εκλογές

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ στη γερμανική Bundestag, Anton Hofreiter δήλωσε σήμερα ότι «η περιοχή και η Ευρώπη θα γίνουν πιο σταθερές και ισχυρότερες, εάν η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle, ο Hofreiter είπε ότι είναι σημαντικό σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να διασφαλίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα γίνει ισχυρότερη και πιο σταθερή και ότι ολόκληρη η Ευρώπη γίνεται ισχυρότερη και πιο σταθερή.

«Για αυτό, είναι σημαντικό η προοπτική της ένταξης της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας να γίνει πολύ, πολύ σαφής. Γι' αυτό θέλω επιτέλους να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία και να ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις. Ελπίζω πολύ ότι αυτό θα είναι δυνατό μετά τις εκλογές στη Γαλλία και νομίζω ότι είναι απαραίτητο. Έχω την εντύπωση ότι η ΕΕ έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι η περιοχή και η Ευρώπη θα γίνουν πιο σταθερές και ισχυρότερες εάν η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε.

Ερωτηθείς για τον διαχωρισμό της Αλβανίας από τα Σκόπια στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, πρόσθεσε ότι είναι δυνατό να γίνει.

«Όταν η Αλβανία αποχώρησε από τις συνομιλίες με το Μαυροβούνιο εκείνη την περίοδο, αυτό δεν είχε καλό αποτέλεσμα. Έχουμε τώρα μια νέα κυβέρνηση στη Βουλγαρία και είμαι αισιόδοξος ότι αυτή η κυβέρνηση θα μπορέσει να άρει το βέτο της», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τα επιχειρήματα για επιτάχυνση της διαδικασίας, ο Hofreiter υπογράμμισε αρχικά ότι «η έντονη φιλοευρωπαϊκή διάθεση που επικρατεί σε αυτές τις χώρες μιλά υπέρ τους».

«Τότε, είναι καλό για τις ίδιες τις χώρες να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσουν με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και δεύτερον, είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά τώρα ενόψει των προκλήσεων της διεύρυνσης και της ένταξης σε άλλες χώρες, ότι χώρες όπως η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία έχουν πολλά να προσφέρουν: έχουν ενδιαφέροντες ανθρώπους, έχουν μια περιοχή με μεγάλες δυνατότητες, για παράδειγμα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και ως εκ τούτου είναι μια κατάσταση win-win για όλα τα μέρη», είπε.

Ερωτηθείς εάν η Ουκρανία, ή μια άλλη χώρα που κινδυνεύει περισσότερο από πόλεμο, είναι πιθανό να ενταχθεί στην ΕΕ μπροστά από τις υποψήφιες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ο Χοφρέιτερ απάντησε πως δεν νομίζει πως αυτό είναι πιθανό.

«Αλλά ενόψει του εξοντωτικού πολέμου στην Ουκρανία, πρέπει επίσης να φροντίσουμε πολύ την Ουκρανία και να μην ξεχάσουμε τη Μολδαβία και τη Γεωργία. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες. Αλλά πιστεύω ότι μπορούν να κατακτηθούν, εάν η ΕΕ παραμείνει ενωμένη, εάν η ΕΕ δεν σκέφτεται μόνο τα μέλη της ΕΕ, αλλά και τις ευρωπαϊκές χώρες και η Αλβανία είναι σίγουρα μία από αυτές», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου