Κινέζικα μεταγωγικά μετέφεραν αμυντ. εξοπλισμό στη Σερβία

Κινέζικα μεταγωγικά μετέφεραν αμυντ. εξοπλισμό στη Σερβία

Ένας στόλος έξι μεταγωγικών αεροπλάνων Y-20 της Πολεμικής Αεροπορίας του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού εθεάθη στη Σερβία το Σάββατο. Οι παρατηρητές είπαν ότι αυτή θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση στο εξωτερικό που έχει πραγματοποιηθεί από εγχώρια κινεζικά μεγάλα μεταγωγικά αεροπλάνα μέχρι σήμερα, αποδεικνύοντας τις στρατηγικές μεταφορικές δυνατότητες του Πεκίνου.

Τα αεροσκάφη παρατηρήθηκαν σε εμπορικούς ιχνηλάτες πτήσεων και φέρεται να εντοπίστηκαν για πρώτη φορά πάνω από την Τουρκία. Κάτοικοι της περιοχής τράβηξαν φωτογραφίες του κινεζικού αεροσκάφους που λέγεται ότι προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Νίκολα Τέσλα στο Βελιγράδι της Σερβίας. Αργότερα, το αεροσκάφος πέταξε ξανά στον τουρκικό εναέριο χώρο κατά την πτήση της επιστροφής στην πατρίδα του.

Το Πεκίνο δεν έχει κάνει ακόμη επίσημη ανακοίνωση για την αποστολή, αν καιενημερώθηκε στους Global Timesότι τα Y-20 πήγαν στη Σερβία.

Κινέζοι στρατιωτικοί παρατηρητές σχολίασαν την πτήση λέγοντας ότι μια τέτοια τεράστια ποσότητα Y-20, γνωστών για το μέγεθός τους, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση στο εξωτερικό για την Κίνα.

Ένας Κινέζος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας της αεροπορίας είπε ότι η αποστολή σημείωσε νέο ρεκόρ για αεροσκάφη Y-20 που αναπτύσσονται ταυτόχρονα, καθώς είναι πολύ σπάνιο να δει κανείς αυτήν την ποσότητα Y-20 να πετά ταυτόχρονα.

Η αποστολή αντικατοπτρίζει τη σημαντική ώθηση στις δυνατότητες της κινεζικής Πολεμικής Αεροπορίας όσον αφορά τις στρατηγικές μεταφορές μεγάλης εμβέλειας, για να μην αναφέρουμε τη διοικητική υποστήριξη και τις δυνατότητες συντήρησης του μεγάλου αεροσκάφους μεταφοράς σε διηπειρωτικές πτήσεις, είπε ο ειδικός Fu Qianshao.

«Είναι πιο δύσκολο να οργανώσεις έναν μεγάλο στόλο με έξι Y-20 σε σύγκριση με μόνο ένα ή δύο από τα αεροσκάφη», είπε ένας άλλος Κινέζος στρατιωτικός ειδικός, ο Song Zhongping, στους Global Times.

Ο Song τόνισε επίσης το υψηλό επίπεδο επικοινωνίας που είχε το Πεκίνο με πολλές άλλες χώρες, καθώς τα Y-20 έπρεπε να διασχίσουν πολλές χώρες πριν φτάσουν στον προορισμό τους στη Σερβία.

Η αποστολή στη Σερβία, ωστόσο, παραμένει άγνωστη, αν και ο αμερικανικός ιστότοπος ειδήσεων The Drive υπέθεσε ότι το αεροσκάφος θα μπορούσε να παραδίδει το FK-3, μια έκδοση του κινεζικού πυραυλικού συστήματος HQ-22 SAR που προορίζεται για εξαγωγή.

Επίσης η Σερβία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που απέκτησε κινεζικά μαχητικά drones τον Ιούλιο του 2020, με την παράδοση της πλατφόρμας CH-92A, και η προβληματική οικονομία της έχει λάβει σημαντική ώθηση από τις κινεζικές επενδύσεις. Ακόμη παραμένει μια από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες εκτός του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οδηγώντας τόσο την Κίνα όσο και τη Ρωσία να επιδιώξουν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με το Βελιγράδι, με την τελευταία να επικεντρώνεται ιδιαίτερα στην άμυνα.

Τέλος, όπως αναφέρει το VOA, υπάρχουν ανησυχίες στη Δύση ότι ο οπλισμός της Σερβίας από τη Ρωσία και την Κίνα θα μπορούσε να ενθαρρύνει τη συγκεκριμένη βαλκανική χώρα σε έναν άλλο πόλεμο, ειδικά κατά της πρώην επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου, το οποία κήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008. Η Σερβία, η Ρωσία και η Κίνα δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, η οποία είναι αναγνωρισμένη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις περισσότερες δυτικές χώρες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου