Δυτ. Βαλκάνια - Η Γερμανία προειδοποιεί για τις επιπτώσεις του πολέμου της Ουκρανίας

Δυτ. Βαλκάνια - Η Γερμανία προειδοποιεί για τις επιπτώσεις του πολέμου της Ουκρανίας

Η γερμανική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει για τις στρατηγικές αποσταθεροποίησης της Ρωσίας, που πιθανώς αμφισβητούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, κυρίως στην ήδη δυσλειτουργική Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Β-Ε). αναφέρει η EURACTIV Γερμανίας.

Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά τον πόλεμο στη Β-Ε, οι εθνοτικές διαφορές παραμένουν εδραιωμένες και οι προσπάθειες απόσχισης της Σερβοκρατούμενης Δημοκρατίας Σέρπσκα (RS), η οποία είναι εγκλωβισμένη σε μια ανήσυχη και χαλαρή ένωση με τη Βοσνιακή-Κροατική Ομοσπονδία, θεωρούνται πρόκληση για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση.

Τον Δεκέμβριο, εκπρόσωποι της κυβέρνησης των Σερβοβόσνιων στη Δημοκρατία Σέρπσκα ανακοίνωσαν ότι θα αποσχισθούν από τη Βοσνία εντός έξι μηνών.

«Και αυτές τις προσπάθειες της Δημοκρατίας της Σέρπσκα να αποσχιστεί, σε κάθε περίπτωση, τις παρατηρώ με μεγάλη ανησυχία», είπε ο Γερμανός υπουργός Ανάπτυξης Σβένια Σούλζε σε συζήτηση στην ολομέλεια στην Μπούντεσταγκ την Τετάρτη (6 Απριλίου).

«Ειδικά στην τρέχουσα κατάσταση κρίσης στην Ουκρανία, υπάρχει κίνδυνος αλυσιδωτών αντιδράσεων στα Δυτικά Βαλκάνια και ακόμη και πέρα», πρόσθεσε.

Η επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή θεωρείται πρόβλημα. Το Κρεμλίνο υποστηρίζει το κίνημα ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας Σέρπσκα για χρόνια και έχει δημιουργήσει στενούς δεσμούς με τη Σερβία, τη μεγαλύτερη χώρα στην περιοχή.

Εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, οι Σερβοβόσνιοι εκπρόσωποι στην κυβέρνηση είναι πιστοί στη Μόσχα. Την περασμένη εβδομάδα, το Σέρβο μέλος της τριμερούς προεδρίας μπλόκαρε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και μάλιστα ανακοίνωσε αυξημένη ενεργειακή συνεργασία.

Ο Σούλτσε προειδοποίησε ότι η Β-Ε θα πρέπει να βοηθηθεί ώστε να γίνει πιο ανθεκτική στην εξωτερική επιρροή, ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση τυχόν ρωσικών απόπειρων πολιτικής και οικονομικής αποσταθεροποίησης.

Περισσότερη πίεση στη Republika Sprska

Για να αντιμετωπίσει τις αποσχιστικές προσπάθειες, η Γερμανία θέλει να αυξήσει την πίεση στη Δημοκρατία Σέρπσκα και τον εκπρόσωπό της στην τριμερή προεδρία, Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος υπόκειται σε κυρώσεις των ΗΠΑ για διαφθορά και απειλή για τη σταθερότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας.

Για παράδειγμα, η χρηματοδότηση υποδομών ύψους 100 εκατ. ευρώ έχει ανασταλεί.

Η γερμανική κυβέρνηση πιέζει επίσης για κυρώσεις της ΕΕ κατά του Ντόντικ. «Τέτοια καταστροφική συμπεριφορά δεν πρέπει να παραμείνει χωρίς συνέπειες», είπε η Άννα Λύρμαν, υπουργός Επικρατείας της Γερμανίας για την Ευρώπη, στην Bundestag την Τετάρτη.

«Θεωρούμε επίσης απαραίτητες κυρώσεις εναντίον εκείνων που προωθούν αυτόν τον καταστροφικό αποσχιστικό πόλεμο – πρώτα και κύρια τον Μίλοραντ Ντόντικ», πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι προτεινόμενες κυρώσεις έχουν συγκεντρώσει περιορισμένη μόνο υποστήριξη από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Εκτός από τη Γερμανία, μόνο το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και η Τσεχική Δημοκρατία υποστηρίζουν το σχέδιο, μακριά από την απαιτούμενη ομοφωνία. Εν τω μεταξύ, η Ουγγαρία έχει δεσμευτεί να ασκήσει βέτο σε κάθε προσπάθεια επιβολής κυρώσεων στον Ντόντικ, πιθανότατα ένα νεύμα προς το σύμμαχό της Βελιγράδι, το οποίο υποστηρίζει τη RS.

Ομοίως, τόσο η Ουγγαρία όσο και η Σερβία έδειξαν πολύ συμπάθεια προς τη Ρωσία εν μέσω πολέμου, με την πρώτη να αρνείται να επιτρέψει στρατιωτικές προμήθειες σε όλη την επικράτειά της και την πρώτη να αποτυγχάνει να ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις της ΕΕ από το 2014, παρά το γεγονός ότι είναι υποψήφια για ένταξη.

Εθνικισμός

Ωστόσο, οι Σέρβοι εκπρόσωποι δεν είναι οι μόνοι που προκαλούν προβλήματα στη Β-Ε, καθώς οι Κροάτες και Βόσνιοι εκπρόσωποι θεωρούνται επίσης ιδιαίτερα εθνικιστές.

«Και οι τρεις πλευρές ελέγχονται από εθνικιστές, τους οποίους φλερτάρουν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συνεχίζοντας να διαπραγματεύονται με την πολιτική μαφία αντί να διατυπώνουν σαφείς απαιτήσεις», δήλωσε στην EURACTIV ο Γιόσιπ Γιουράτοβιτς, Γερμανός σοσιαλδημοκράτης βουλευτής κροατικής καταγωγής.

Για παράδειγμα, ο Ντράγκαν Τσόβιτς, ο ηγέτης του μεγαλύτερου Κροατικού Κόμματος της Βοσνίας, του HDZ, απείλησε σε μια επιστολή που εστάλη στα θεσμικά όργανα της ΕΕ τον Μάρτιο ότι οι προσπάθειες να μειώσουν το καθεστώς των Κροατών σε αυτό της «εθνικής μειονότητας» θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν να απαιτήσουν μια «εδαφική αναδιοργάνωση της χώρας».

Αυτή η έννοια στο παρελθόν αναφερόταν ως «η τρίτη οντότητα» για τους Κροάτες και απορρίφθηκε σταθερά από δυτικούς αξιωματούχους, οι οποίοι επιμένουν να τηρούν την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον, η οποία έθεσε τα θεμέλια για τη σημερινή Β-Ε το 1995.

Ο κύριος στόχος του Τσόβιτς είναι να μεταρρυθμίσει τον εκλογικό νόμο πριν από τις βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2022 για να ενισχύσει τη θέση των Κροατών στις εκλογές στην Ομοσπονδία, όπου οι Βόσνιοι αντιπροσωπεύουν σημαντική πλειοψηφία.

«Επίσης, από την πλευρά των Κροατών, που απειλούν επί του παρόντος με μποϊκοτάρισμα των εκλογών, έχει να κάνει κυρίως με τη διατήρηση της εξουσίας και ότι ο Τσόβιτς παραμένει ο αιώνιος αυτοκράτορας, όπως και ο Ντόντικ, που παρουσιάζεται πάντα ως αυτοκράτορας των Σέρβων στη Βοσνία.», είπε επίσης ο Juratovic στην EURACTIV.

Ο Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς, ο κορυφαίος εκπρόσωπος της βοσνιακής εθνότητας στη Β-Ε, έχει αντιταχθεί μέχρι στιγμής στις προσπάθειες αναθεώρησης του εκλογικού συστήματος.

Στήριξη από το εξωτερικό

Οι εθνικιστικές δυνάμεις της Β-Ε λαμβάνουν επίσης ενεργή υποστήριξη από το εξωτερικό.

Εκτός από τη Ρωσία, η οποία χρησιμοποιεί τη Δημοκρατία Σέρπσκα ως μοχλό στη στρατηγική της για την αποσταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων, η Σερβία, υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα από το 2012, έχει επίσης μεγάλη επιρροή στη Β-Ε.

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος επανεξελέγη μόλις στις 3 Απριλίου, θεωρείται σύμμαχος του Ντόντικ.

Ομοίως, η Κροατία υποστηρίζει τους Κροάτες στη Βοσνία.

Η πρόταση για εκλογική μεταρρύθμιση υπέρ των Κροατών της Βοσνίας, για παράδειγμα, είναι κάτι για το οποίο έκανε εκστρατεία το Ζάγκρεμπ κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ τον Μάρτιο.

Ωστόσο, η πίεση της Κροατίας για εκλογική μεταρρύθμιση στη γειτονική Βοσνία καθοδηγείται κυρίως από εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, είπε ο Γιουράτοβιτς, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση του HDZ στην Κροατία εξαρτάται από τις τρεις έδρες που προορίζονται για τη διασπορά στο Κροατικό κοινοβούλιο, το οποίο παραδοσιακά κερδίζει το HDZ.

«Μέσω αυτής της δράσης, ο Κροάτης πρωθυπουργός προσπαθεί επομένως να εξασφαλίσει την πλειοψηφία για τις επόμενες εκλογές», πρόσθεσε.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου