Η Αλβανία ενδέχεται να ζητήσει διαχωρισμό από τα Σκόπια στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ

Η Αλβανία ενδέχεται να ζητήσει διαχωρισμό από τα Σκόπια στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ

Η ΕΕ έχει ομαδοποίηση από κοινού την Αλβανία και τα Σκόπια ως υποψήφιες για ένταξη στους κόλπους της. Στις τελευταίες του δηλώσεις, ο Έντι Ράμα είπε ότι δεν είναι αισιόδοξος πως Βουλγαρία θα άρει σύντομα το βέτο στα Σκόπια.

«Η Αλβανία δεν μπορεί να περιμένει άλλο έως ότου δύο γείτονες λύσουν τη διαμάχη τους», είπε ο Ράμα, προσθέτοντας ότι η Αλβανία έχει καλές σχέσεις και με τα δύο κράτη.

«Η πολιτική μας πορεία σε αυτό το θέμα θα αλλάξει εντελώς». Ο Ράμα έκανε αυτά τα σχόλια παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της Εθνικής Διαβούλευσης με περισσότερους από μισό εκατομμύριο ερωτηθέντες, η οποία έδειξε ότι το 67 τοις εκατό ήθελε να αποκλίνει η πορεία ένταξης των δύο χωρών.

Τα Σκόπια γνώρισαν ένα παρόμοιο βέτο για δεκαετίες από την Ελλάδα. Τελικά μετά την Συμφωνία των Πρεσπών άλλαξα το όνομά τους το 2018 από «Βόρεια Μακεδονία» για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και να συνεχίσει η πορεία τους προς την ΕΕ.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι συνομιλίες για την ένταξη της Αλβανίας και των Σκοπίων στην ΕΕ πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό, επειδή οποιαδήποτε καθυστέρηση θα καθιστούσε τα Δυτικά Βαλκάνια ευάλωτα σε εξωτερική επιρροή.

Η σιγουριά του Ράμα πως η Αλβανία πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ΕΕ και η εξωτερική συμμόρφωση, θα μπορούσε να δημιουργήσει απορία σε πολλούς.

Το κατά πόσο εφαρμόζονται οι προσταγές τις ΕΕ από την Αλβανία, αποτελεί ένα πραγματικά σοβαρό θέμα που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική κατάσταση στην Αλβανία.

Τόσο με τις καταπατήσεις στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα, όσο και με την αύξηση της εγκληματικότητας και της διαφοράς, οι προϋποθέσεις ένταξης αποτελούν βαρύ φορτίο για μια Αλβανία που δεν λέει να αλλάξει.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου