Η ΕΕ αναμένει από την Σερβία την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία

Η ΕΕ αναμένει από την Σερβία την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία

Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθύμισε στον επανεκλεγέντα Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς την προσδοκία της ότι η Σερβία θα αλλάξει τη στάση υποστήριξης της έναντι της Ρωσίας μετά τη νίκη του στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας .

Σε δήλωση σχετικά με τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της 3ης Απριλίου την Τρίτη, ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Josep Borrell και ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Olivér Várhelyi επανέλαβαν την ίδια υπενθύμιση που η Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνει επιεικώς στη Σερβία από τότε που η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία το 2014.

«Σε μια περίοδο απρόκλητης και αδικαιολόγητης ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, μιας κυρίαρχης, ανεξάρτητης χώρας, αναμένουμε από τη Σερβία ως υποψήφια χώρα που διαπραγματεύεται την ένταξή της στην ΕΕ, να ευθυγραμμιστεί σταδιακά με τις θέσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων διακηρύξεων και περιοριστικών μέτρων, σύμφωνα με το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο ΕΕ-Σερβίας», ανέφεραν.

Ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς αρνήθηκε να καταδικάσει την τελευταία ρωσική επίθεση στην Ουκρανία σε οποιαδήποτε δημόσια εμφάνισή του, αν και η Σερβία πιέστηκε από την ΕΕ να υπογράψει ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που καταδικάζει την εισβολή.

Λίγο μετά την ψηφοφορία, ο Βούτσιτς υποβάθμισε το ψήφισμα στο Βελιγράδι, αλλά παρόλα αυτά έλαβε υψηλούς επαίνους από τον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα για τη φερόμενη «ενοποίηση των Δυτικών Βαλκανίων με τη Δύση» μέσω αυτής της ψηφοφορίας. Ο Ράμα και ο Βούτσιτς είναι όλο και πιο στενοί σύμμαχοι από το 2014, όταν ο Αλβανός ηγέτης επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Βελιγράδι.

Επίσης η Σερβία υποστηρίζει ότι δεν είναι υποχρεωμένη να ευθυγραμμίσει την εξωτερική της πολιτική με την Ευρωπαϊκή Ένωση έως ότου γίνει μέλος, παρά το γεγονός ότι είναι επί του παρόντος κοντά για την ένταξη στην ΕΕ. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την ψήφο της Σερβίας υπέρ του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε τον Βούτσιτς ότι η χώρα του θα είναι η πρώτη στη σειρά για ένταξη στην ΕΕ.

Η Σερβία κατάφερε εύκολα να αντισταθεί στις επιεικείς υπενθυμίσεις της ΕΕ από το 2014, όταν η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία της Ουκρανίας, για να ευθυγραμμίσει την εξωτερική της πολιτική με αυτή της ΕΕ. Αντίθετα, αρνήθηκε ευθέως να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Όπως συμβαίνει με την τελευταία τους δήλωση, η ΕΕ επαναλαμβάνει τα ίδια επί σειρά ετών: «Η ΕΕ είναι ο κύριος πολιτικός και, μακράν, οικονομικός εταίρος της Σερβίας. Κατά τη διάρκεια αυτών των πρωτόγνωρων καιρών, η ΕΕ δεσμεύεται να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομική ανάκαμψη, την ενέργεια, την επισιτιστική ασφάλεια και την κοινωνία της Σερβίας, μεταξύ άλλων μέσω της σημαντικής υποστήριξης που παρέχεται στο πλαίσιο του Οικονομικού και Επενδυτικού Σχεδίου για τα Δυτικά Βαλκάνια».

Σύμφωνα με το γεγονός ότι το Βελιγράδι ήταν μέχρι στιγμής η μόνη πρωτεύουσα στον κόσμο που πραγματοποίησε συγκεντρώσεις για την υποστήριξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, ο Πούτιν ήταν ο πρώτος που συνεχάρη τον Βούτσιτς για τη νίκη του στις εκλογές, τονίζοντας το μελλοντικό τους έργο για την ενίσχυση της « στρατηγική εταιρική σχέση» μεταξύ των δύο χωρών.

Εν μέσω μιας διαρκώς αυξανόμενης στρατιωτικής συνεργασίας σε πείσμα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ , καθώς και της άφθονης ρωσικής υποστήριξης με μαχητικά αεροσκάφη , ελικόπτερα, τανκς , στρατιωτικά οχήματα και άλλα βαρέα όπλα για τη Σερβία, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει μέχρι στιγμής τα στραβά μάτια και τα αυτιά. να υπακούσει στις εκκλήσεις να περιοριστεί η Σερβία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου