Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ρωσική επιρροή στα Δυτ. Βαλκάνια

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ρωσική επιρροή στα Δυτ. Βαλκάνια

«Είναι καιρός να δοθεί προτεραιότητα στην ειρήνη και την ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας στην ερώτηση «εάν οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις πληροφορίες από τη Βουλγαρία οι οποίες λένε πως αποτελεί κίνδυνο τα Δυτικά Βαλκάνια να γίνουν περιοχή αστάθειας λόγω των ενεργειών των Ρώσων πρακτόρων».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ είχε κινηθεί πριν από λίγες μέρες ανακοινώνοντας ότι η Βουλγαρική Κρατική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας είχε αποκαλύψει αρκετούς πράκτορες που εργάζονται ενάντια στη συνεννόηση μεταξύ των Σκοπίων και της Βουλγαρίας, καθώς και ενάντια στο ευρωπαϊκό μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων.

«Δεν έχουμε τίποτα να μοιραστούμε για τα σχόλια του πρωθυπουργού Πέτκοφ. Όσον αφορά τη σταθερότητα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, οι ρωσικές προσπάθειες για την προώθηση της πολιτικής εποπτείας δεν είναι καινούριες. Τώρα είναι η ώρα να δοθεί προτεραιότητα στην ειρήνη και την ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στην ερώτηση εάν οι ΗΠΑ αναμένουν την άρση του βουλγαρικού βέτο μέχρι το τέλος της γαλλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των Σκοπίων και της Σόφιας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε ότι «η Ουάσιγκτον συνεχίζει να υποστηρίζει τις φιλοδοξίες της ΕΕ για όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

«Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες των κυβερνήσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας να επιλύσουν αυτό το ζήτημα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου