30 χιλ. Αλβανοί εγκατέλειψαν τη χώρα τους τα τελευταία 3 χρόνια

30 χιλ. Αλβανοί εγκατέλειψαν τη χώρα τους τα τελευταία 3 χρόνια

Στα τέλη του 2021 υπήρχαν 566 χιλιάδες Αλβανοί εγγεγραμμένοι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός της Ελλάδας, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στην Ιταλία, όπου μέχρι το τέλος του 2021 ήταν εγγεγραμμένοι 433 χιλιάδες πολίτες, ή το 76% του συνόλου των δηλώσεων της Eurostat (πλην της Ελλάδας).

Η Eurostat δεν έχει δημοσιεύσει στοιχεία για την Ελλάδα, αλλά μαζί με την Ιταλία παραμένει η χώρα που φιλοξενεί εδώ και χρόνια περισσότερους πολίτες, σε παρόμοια επίπεδα με την Ιταλία.

Τα τελευταία τρία χρόνια, ο αριθμός των Αλβανών που ζουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε κατά σχεδόν 30 χιλιάδες άτομα. Αυτό που ξεκάθαρα παρατηρείται είναι η νέα τάση φυγής στη Γερμανία. Από τους 30 χιλιάδες ανθρώπους που κατάφεραν να εγγραφούν σε μια χώρα της ΕΕ τα τελευταία τρία χρόνια, περίπου 27,3 χιλιάδες από αυτούς έχουν καταφύγει στη Γερμανία, ανεβάζοντας το σύνολο σε σχεδόν 77 χιλιάδες άτομα, η τρίτη μετά την Ιταλία και την Ελλάδα για τον συνολικό αριθμό Αλβανοί πολίτες που ζουν σε χώρα της ΕΕ.

Η Γαλλία είναι η δεύτερη χώρα μετά τη Γερμανία που έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση Αλβανών πολιτών με περίπου 8500 άτομα που έχουν προστεθεί, σε σύνολο 33 χιλιάδων ατόμων. Σε αντίθεση με τη Γερμανία, όπου συνήθως πηγαίνουν άτομα που έχουν σύμβαση εργασίας και ως εκ τούτου είναι εγγεγραμμένοι ως κάτοικοι.

Επίσης στη Γαλλία ο αριθμός των αιτούντων άσυλο είναι πολύ μεγαλύτερος και ως εκ τούτου μπορεί να μην εμφανίζονται στις εγγραφές πολιτών εκτός ΕΕ που ζουν στη Γαλλία.

Την ίδια περίοδο, ο αριθμός των Αλβανών στην Ιταλία μειώθηκε κατά περίπου 7 χιλιάδες άτομα, ωστόσο η Ιταλία παραμένει η κύρια χώρα υποδοχής με περίπου 433 χιλιάδες Αλβανούς πολίτες.

Λιγότερα από 7.000 άτομα είναι εγγεγραμμένα σε άλλες χώρες της ΕΕ και τη Γαλλία ακολουθούν το Βέλγιο (6.807), η Σουηδία (6.184) και η Αυστρία (3.038).

Αύξηση αδειών παραμονής από τη Γερμανία

Η Γερμανία, η οποία αντιμετωπίζει περιορισμούς στην εγχώρια αγορά εργασίας, προσελκύει τα τελευταία χρόνια πολίτες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Αλβανών. Ειδικότητες όπως γιατροί, νοσηλευτές, ειδικοί πληροφορικής είναι από τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα στη Γερμανία.

Άλλα στοιχεία της Eurostat, που είναι διαθέσιμα μέχρι το 2020, δείχνουν ότι οι άδειες διαμονής που έχει εκδώσει η Γερμανία σε Αλβανούς πολίτες έχουν αυξηθεί σημαντικά από το 2018. Εκείνο το έτος, σε πάνω από 10 χιλιάδες Αλβανούς πολίτες χορηγήθηκαν άδειες για να ζήσουν και να εργαστούν στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Το 2019 ο αριθμός τους ξεπέρασε τις 12 χιλιάδες. Το 2020, παρά την πανδημία και τους αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις, εκδόθηκαν περίπου 8.300 άδειες διαμονής.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου