Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Σταθερότητας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις Αλβανικές εκλογές

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Σταθερότητας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις Αλβανικές εκλογές

Στην έκθεση της η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Σταθερότητας (European Stability Initiative), προειδοποιεί ότι η κακή κατάσταση των βουλευτικών εκλογών της 23ης Ιουνίου μπορεί να προκαλέσει μια βαθιά πολιτική κρίση, στέλνοντας το μήνυμα ότι η χώρα θα μπορούσε να γίνει γκέτο σε σχέση με τα άλλα κράτη στα Βαλκάνια
"Οι εκλογές θα δοκιμάσουν, όχι μόνο την δημοκρατία στην Αλβανία, αλλά και την λειτουργία του νόμου," αναφέρει η έκθεση.

Πριν λίγους μήνες η Αλβανία έλαβε σύσταση υπό όρους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το καθεστώς υποψήφιας χώρας.

Παρ' όλα αυτά, η ψήφιση των τριών νόμων, οι οποίοι απαιτούν ειδική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, παραμένουν ακόμα και τώρα όμηροι συγκρούσεων μεταξύ της αντιπολίτευσης και του κυβερνώντος κόμματος .

Η έκθεση αναφέρει πως η Αλβανία κινδυνεύει να γίνει μέρος του γκέτο των Βαλκανίων, μαζί με το Κοσσυφοπέδιο, ΠΓΔΜ και Βοσνία, ως χώρες που έχουν μείνει πίσω από τους γείτονες στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.


Η ΕΠΣ καλεί την διεθνή κοινότητα να πάρει σαφή θέση για την ευρωπαϊκή τύχη της χώρας, εάν τα στάνταρτ παραβιάζονται πριν και κατά τις εκλογές του Ιουνίου, όπως έχει συμβεί με πολλές εκλογικές διαδικασίες στο παρελθόν.

«Το μήνυμα από όλους τους βασικούς διεθνείς παρατηρητές, κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι ότι όλα τα αλβανικά κόμματα πρέπει να τηρούν αυστηρά τους νόμους που οι ίδιοι έχουν θεσπίσει. Υπάρχουν μερικές κόκκινες γραμμές που δεν μπορούν να ξεπεραστούν. Οι Αλβανοί ηγέτες πρέπει να γνωρίζουν ότι ο κόσμος παρακολουθεί. Γνωστοποίηση αυτών των κόκκινων γραμμών δυσκολεύει την παραβίαση τους.»
- Πρώτον, τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν μπορούν να απομακρυνθούν χωρίς αδιευκρίνιστους λόγους του Εκλογικό Κώδικα. - Δεύτερον, η καταμέτρηση και η εκδίκαση των ενστάσεων και προσφυγών θα πρέπει να γίνει μέσω αυστηρών διαδικασιών παρακολούθησης του εκλογικού κώδικα, "αναφέρει η έκθεση.

Στην έκθεσή του, η ΕΠΣ εξετάζει εκτενώς την ιστορία των προβληματικών εκλογών στη χώρα όπως πολιτικές αντιπαραθέσεις, αποτυχίες στο δρόμο προς την ΕΕ και προειδοποιεί ότι ελοχεύει ο κίνδυνος σε περίπτωση αποτυχίας, "Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια σοβαρή πολιτική κρίση στην Αλβανία. Ένα άλλο αποτέλεσμα θα είναι η απώλεια κάθε αξιόπιστης προοπτικής προόδου προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο εγγύς μέλλον, και μια κατεδάφιση στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Στα συμπεράσματα της έκθεσης αυτής, οι εκλογές του Ιουνίου θεωρούνται ως μια δοκιμασία, όχι μόνο για τη δημοκρατία, αλλά και για το κράτος δικαίου της Αλβανίας. Η ΕΠΣ συνιστά στην ΕΕ να κάνει πολύ σαφή τη θέση του τώρα, προκειμένου να αποφευχθεί μια ισχυρότερη σύγκρουση στο μέλλον.


Άρθρο του συνεργάτη Κ. Ε.

Ο Πύρρος Δήμας στην Μαδαγασκάρη με τους Έλληνες ομ...
Κορυτσά: Αρχαιολογικά ευρήματα 8,5 χιλιάδων ετών
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη