Η Βουλγαρία βλέπει πρόοδο στις σχέσεις με τα Σκόπια πάρα τα αποτελέσματα της απογραφής

Η Βουλγαρία βλέπει πρόοδο στις σχέσεις με τα Σκόπια πάρα τα αποτελέσματα της απογραφής

Υπάρχει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια στο πλαίσιο της κοινής επιτροπής ιστορίας, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κιρίλ Πέτκοφ.

Η επιτροπή συστάθηκε πριν από πέντε χρόνια με τη Συμφωνία Γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει επιτύχει κανένα αποτέλεσμα.

Η Βουλγαρία επιμένει ότι τα Σκόπια πρέπει να αναγνωρίσουν τις βουλγαρικές ρίζες της ιστορίας της πριν από το 1944 και να μην ισχυρίζονται ότι ορισμένοι εθνικοί ήρωες της Βουλγαρίας είναι Σκοπιανοί, αλλά κοινές ιστορικές προσωπικότητες.

«Η επιτυχία έρχεται όταν και οι δύο χώρες δείχνουν συνεργατικό πνεύμα και εργάζονται από κοινού», δήλωσε ο Πέτκοφ.

Οι προϋποθέσεις για την άρση του βουλγαρικού «βέτο» στην ευρωπαϊκή ένταξη των Σκοπίων είναι η υιοθέτηση ενός μηχανισμού για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους κατά των Βουλγάρων, η δέσμευση για την αλλαγή του Συντάγματος ώστε να προστατεύονται τα δικαιώματα των Βουλγάρων στη χώρα και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να διασφαλίζουν τις δεσμεύσεις των Σκοπίων.

Όπως μεταδίδει το Euractiv, το νέο εμπόδιο προέκυψε, στην προσπάθεια επίτευξης γρήγορης προόδου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών. Τα αποτελέσματα της απογραφής στη Σκόπια έδειξαν ότι μόνο 3.504 άτομα στη χώρα αυτοπροσδιορίζονται ως Βούλγαροι.

Επί του παρόντος, πάνω από 120.000 Σκοπιανοί έχουν αυτοπροσδιοριστεί ως εθνικά Βούλγαροι και κατέχουν βουλγαρικά διαβατήρια.

Επίσης δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες τους περιμένουν να αποκτήσουν βουλγαρικό διαβατήριο. Στα έγγραφα της απογραφής, οι άνθρωποι δεν είχαν προκαθορισμένη επιλογή να δηλώσουν ότι είναι «Βούλγαροι», σε αντίθεση με τους Αλβανούς, τους Σέρβους, τους Τούρκους και άλλες αναγνωρισμένες μειονότητες στα Σκόπια.

«Πιθανότατα στην επόμενη απογραφή θα υπάρχει ένα ξεχωριστό τετράγωνο όπου θα μπορεί κανείς να συμπληρώσει ότι είναι «Βούλγαρος». Προς το παρόν δεν υπάρχει, αλλά πρέπει να συνεργαστούμε για να το αλλάξουμε αυτό», δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Πέτκοφ.

Επίσης ο Ράντεφ διατηρεί πολύ πιο αυστηρή γραμμή έναντι των Σκοπίων συγκριτικά με τον πρωθυπουργό Κιρίλ Πέτκοφ, τον οποίο τα Σκόπια βλέπουν ως ευκαιρία για την άρση του βέτο.

«Αυτή είναι άλλη μια απόδειξη της έλλειψης δικαιωμάτων για τους «Μακεδόνε» Βούλγαρους, οι οποίοι δεν τολμούν να δηλώσουν ανοιχτά ποιοι είναι. Περισσότεροι από 120.000 «Μακεδόνες» έχουν αποδείξει με έγγραφο καταγωγής ότι είναι Βούλγαροι. Η Βουλγαρία πρέπει να διατηρήσει το βέτο της», δήλωσε ο Ράντεφ.

Υπάρχει έντονη πίεση προς τη Βουλγαρία από την ΕΕ και τις ΗΠΑ να άρει το βέτο για τη Βόρεια Μακεδονία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία εγκυμονεί σοβαρούς γεωπολιτικούς κινδύνους από την αύξηση του αντιδυτικού συναισθήματος στα Βαλκάνια.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες από τη Σόφια, η πίεση από το Παρίσι είναι ιδιαίτερα ισχυρή, καθώς η Γαλλία προσπαθεί να επιλύσει το ζήτημα με το βέτο στο πλαίσιο της προεδρίας της στο Συμβούλιο της ΕΕ.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου