Σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αλβανία

Σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αλβανία

Η διεθνής οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Διεθνής Αμνηστία» δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της για 154 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας. Όσον αφορά την Αλβανία, το ρεπορτάζ εστιάζει στο σκάνδαλο εξαγωγής στοιχείων 900 χιλιάδων Αλβανών πολιτών στις εκλογές του Απριλίου.

Σύμφωνα με την έκθεση, μόνο 162 πολίτες έχουν μηνύσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα για παράβαση του νόμου «Περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

«Στις αρχές Απριλίου, μια παράνομη βάση δεδομένων που περιείχε τα προσωπικά στοιχεία περίπου 900.000 πολιτών και χρησιμοποιήθηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα για εκλογικούς σκοπούς ανακαλύφθηκε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές. Συνολικά 162 πολίτες μήνυσαν το Σοσιαλιστικό Κόμμα για παραβίαση του νόμου περί προστασίας δεδομένων. Τον Δεκέμβριο, δύο ακόμη βάσεις δεδομένων διέρρευσαν, προκαλώντας την οργή του κοινού. Διατηρούσαν προσωπικά αρχεία όπως μισθούς, θέσεις εργασίας και τον τύπο του αυτοκινήτου που κατείχαν περισσότεροι από 600.000 φορολογούμενοι.

Τον Απρίλιο, η Ειδική Δομή Καταπολέμησης της Διαφθοράς κατάσχεσε τη βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα 900 χιλιάδων πολιτών από την ειδησεογραφική πύλη Lapsi.al που την είχε δημοσιοποιήσει.

Επίσης εκφράστηκαν ανησυχίες για την ελευθερία της έκφρασης, την προστασία των πόρων και τον εκφοβισμό των δημοσιογράφων. "Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) εξέδωσε προσωρινό μέτρο με το οποίο διατάσσει τις αρχές να σταματήσουν την κατάσχεση δεδομένων από την πύλη ειδήσεων ", αναφέρει η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Ράμα συνεχίζει να προστατεύει τους προστάτες, αποκαλώντας τους το καμάρι του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ελευθερία Έκφρασης

«Τα στοιχεία πληροφορούν ότι υπάρχουν ανησυχίες για την ελευθερία της έκφρασης, την προστασία των πηγών και τον εκφοβισμό των δημοσιογράφων.

Τον Ιούλιο, το Συνταγματικό Δικαστήριο κατάργησε αρκετές διατάξεις του Νόμου για την Κρατική Αστυνομία, που επέτρεπε στην αστυνομία να πραγματοποιεί μαζικές υποκλοπές πολιτών χωρίς την προηγούμενη άδεια του δικαστηρίου. «Αυτές οι διατάξεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές μετά την επιβολή παράνομων περιορισμών στο δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή», ανέφερε η έκθεση.

Επίσης, μεταξύ των σημαντικότερων, σημειώνεται ότι ανεπαρκές ήταν και το πακέτο αποζημίωσης για όσους προσβλήθηκαν από τον Covid-19.

Μεταξύ άλλων, διαπιστώνεται ότι σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, ο αριθμός των ατόμων που προσβλήθηκαν από τον Covid-19 ήταν πολύ μεγαλύτερος από τα πακέτα θεραπείας για τα οποία μπορούσαν να χορηγηθούν. Οι ασθενείς που διαγνώστηκαν την περίοδο Μαρτίου-Νοεμβρίου 2020, καθώς και όσοι βρέθηκαν θετικοί από ιδιωτικούς φορείς υγείας, δεν δικαιούνταν αποζημίωση για τη θεραπεία.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, μια διαδικασία που έχει σταματήσει είναι αυτή της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης. Όσον αφορά τους πρόσφυγες, γράφεται ότι η Αλβανία έχει καταφύγει 866 μετανάστες από το Αφγανιστάν, ενώ είχε υποσχεθεί στέγη σε 4000 από αυτούς.

Η βία κατά των γυναικών παραμένει πρόβλημα στην Αλβανία

«Η βία κατά των γυναικών προκάλεσε την οργή του κόσμου. Μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, είχαν εκδοθεί 2.754 εντολές προστασίας, αλλά δεν εφαρμόστηκαν καλά. Σύμφωνα με την Κρατική Αστυνομία, από όλες τις ανθρωποκτονίες που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους, το 30% διαπράχθηκαν από άνδρες σε βάρος των συντρόφων τους. Σκοτώθηκαν 16 γυναίκες. "Τον Μάιο, μια γυναίκα σκοτώθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο του Ελμπασάν μετά από ακρόαση διαζυγίου", ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου