Κροάτης Πρόεδρος: Δεν διεπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Κροάτης Πρόεδρος: Δεν διεπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Γκόρνταν Γκρλιτς-Ράντμαν έχει αποκαλέσει εγκληματία πολέμου.

Κληθείς από τον Τύπο να σχολιάσει τον χαρακτηρισμό του Γκρλιτς Ράντμαν, ο Μιλάνοβιτς είπε: «Ρωτήστε τον υπουργό τι εννοεί με αυτό. Δεν έχω σχολιάσει ποτέ τον Πούτιν, ούτε πριν ούτε τώρα».

«Για μένα υπάρχει η Ρωσία ως ένα πολύ επικίνδυνο κράτος, το οποίο είναι πλέον εμφανές. Ένα κράτος το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά», είπε, προσθέτοντας ότι η αποχώρηση του Πούτιν δεν θα αλλάξει αυτό το γεγονός.

Πριν από ένα μήνα ο Μιλάνοβιτς επέκρινε την Ουκρανία λέγοντας ότι η όλη κρίση είναι μέρος της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης στις ΗΠΑ.

Ο Μιλάνοβιτς είπε ότι υπάρχουν εγκλήματα σε κάθε πόλεμο, αλλά ότι στον ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «δεν υπάρχουν φρικαλεότητες» όπως αυτές που διαπράχθηκαν στον πόλεμο της Κροατίας.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτα από αυτά. Θεός φυλάξοι να μην συμβεί», είπε. Για να μην αναφέρουμε την πολιορκία της Μαριούπολης, τον βομβαρδισμό των μαιευτηρίων, τη βίαιη μεταφορά ανθρώπων στη Ρωσία …

«Δεν είμαι κοσμοπολίτης ηθικολόγος»

Συνέχισε λέγοντας ότι «το πολύ 70» Κροάτες στρατιώτες θα τοποθετηθούν στην Ουγγαρία, αλλά μόνο αφού υπογράψει ο ίδιος – κάτι που «δεν θα γίνει σύντομα».

Επανέλαβε ότι δεν θέλει η Κροατία να εμπλακεί στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας «περισσότερο από όσο πρέπει με αδράνεια».

«Γι' αυτό το λόγο ζητώ αυτοσυγκράτηση. Ξέρω ότι οι ηθικολόγοι και οι άνθρωποι που ανησυχούν για την τύχη κάθε σπιθαμής του κόσμου δεν θα το καταλάβουν αυτό, αλλά εκλέχθηκα για να είμαι πρόεδρος της Κροατίας και όχι ένας κοσμοπολίτης ηθικολόγος», δήλωσε ο Μιλάνοβιτς, προσθέτοντας ότι το καθήκον του είναι να είμαι «εγωιστικά επικεντρωμένος στην Κροατία».

Πηγή: Euractiv

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου