Αναζητώντας συνομιλητές στα Σκόπια

Αναζητώντας συνομιλητές στα Σκόπια

Με τον αντιπρόεδρο της σκοπιανής κυβέρνησης Φατμίρ Μπεσίμι συναντάται την Τετάρτη ο Δημήτρης Αβραμόπουλος


 Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Μάθιου ΝίμιτςΠαρά τη συνεχιζόμενη αδιάλλακτη στάση του Νίκολα Γκρούεφσκι, η Αθήνα αναζητεί διαύλους συνεννόησης στα Σκόπια σε μία προσπάθεια να διευκολυνθεί η άρση του αδιεξόδου στο θέμα της ονομασίας. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να τοποθετηθεί η συνάντηση του κ. Δ. Αβραμόπουλου την Τετάρτη 8 Μαϊου με τον αντιπρόεδρο της σκοπιανής κυβέρνησης Φατμίρ Μπεσίμι.

Ο κ. Μπεσίμι, ο οποίος προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI που συμμετέχει στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι, θεωρείται από τα μετριοπαθή πολιτικά στελέχη στην πΓΔΜ. Με τον κ. Αβραμόπουλο είχε συναντηθεί και στο παρελθόν, όταν ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών βρισκόταν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας επί κυβερνήσεως του κ. Λ. Παπαδήμου και ήταν ομόλογος του κ. Μπεσίμι. Σήμερα, ο αλβανός πολιτικός έχει αναβαθμιστεί σε αντιπρόεδρο με αρμοδιότητα τα ευρωπαϊκά θέματα.


«Μιλάμε με όποιον έχει διάθεση να συνεννοηθεί» σχολίαζαν προς «Το Βήμα» διπλωματικοί κύκλοι τη συνάντηση Αβραμόπουλου – Μπεσίμι. Άλλωστε, οι Αλβανοί υποστηρίζουν σφόδρα την ευρωατλαντική προοπτική των Σκοπίων και η Αθήνα έχει προσφέρει τεχνογνωσία σε κοινοτικά ζητήματα έπειτα από συμφωνία της προκατόχου του κ. Μπεσίμι, της Τεούτα Αρίφι, με τον πρώην αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο. Έχουν μάλιστα γίνει και δύο συναντήσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο μεταξύ των δύο πλευρών.

Είναι πάντως σαφές ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους με τον Νίκολα Γκρούεφσκι. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι την τρέχουσα εβδομάδα θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον ο ηγέτης του αλβανικού DUI Αλί Αχμέτι. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Η σημασία της συνάντησης αυτής είναι αυταπόδεικτη καθώς είναι σπανιότατες οι περιπτώσεις που ένας αμερικανός αντιπρόεδρος συναντάται με προέδρους κομμάτων και όχι κυβερνήσεων.

Κρίσιμο ρόλο στην επίσκεψη Αχμέτι έχει διαδραματίσει σύμφωνα με πληροφορίες ο άλλοτε πρέσβης των ΗΠΑ στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και σήμερα αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τα θέματα Δυτικών Βαλκανίων στο Στέητ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Ρίκερ. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι υπάρχει η διάθεση να επιλυθούν οριστικά όλες οι εκκρεμότητες στα Βαλκάνια, όπως είναι το Κόσοβο αλλά και η ονομασία της πΓΔΜ, προκειμένου να τροχιοδρομηθεί η ευρωατλαντική προοπτική της περιοχής και να διασφαλιστεί η σταθερότητα σε μία περίοδο που η προσοχή όλων είναι στραμμένη στη Μέση Ανατολή. Είναι σε αυτό το πλαίσιο που η Αθήνα επιδιώκει να δραστηριοποιηθεί, όπως έδειξε και η πρόσφατη απόφαση για λειτουργία εμπορικού γραφείου του Κοσόβου στην ελληνική πρωτεύουσα.

Στην τελική ευθεία για τις βουλευτικές εκλογές η Α...
Τα ονόματα των υποψήφιων για τις βουλευτικές εκλογ...
 
  1. Σχόλια (0)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη