Ελλάδα, Κύπρος και Μάλτα μπλοκάρουν την απαγόρευση ρωσικών πλοίων στα ευρωπαϊκά λιμάνια

Ελλάδα, Κύπρος και Μάλτα μπλοκάρουν την απαγόρευση ρωσικών πλοίων στα ευρωπαϊκά λιμάνια

Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας μπλοκάρουν τις προτεινόμενες κυρώσεις που αφορούν στην πρόσβαση των ρωσικών πλοίων στα ευρωπαϊκά λιμάνια, πηγή της Κομισιόν είπε στην EURACTIV Ελλάδος.

Το σενάριο αποκλεισμού των πλοίων με ρωσική σημαία ή πλοίων με άλλη σημαία αλλά ρωσικών συμφερόντων κυκλοφορεί στους διαδρόμους της Κομισιόν εδώ και καιρό.

Η Τσεχία και οι βαλτικές χώρες ασκούν πιέσεις προς μια τέτοια κατεύθυνση, ωστόσο Ελλάδα, Κύπρος και Μάλτα φαίνεται ότι το μπλοκάρουν.

Οι υπηρεσίες της Κομισιόν έχουν προτείνει στην ηγεσία της να ληφθεί ένα τέτοιο μέτρο ως μέρος ενός πέμπτου πακέτου κυρώσεων κατά της Μόσχας αλλά πηγές της Κομισιόν αναφέρουν ότι υπάρχουν «πολλές πρακτικές δυσκολίες».

Ως επόμενο βήμα κλιμάκωσης των κυρώσεων σε αυτό το πεδίο είναι ο αποκλεισμός από τα ευρωπαϊκά λιμάνια όλων των πλοίων που έχουν ταξιδέψει πρώτα στη Ρωσία.

Στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής δεν αναμένεται να υιοθετηθεί ένα πέμπτο πακέτο κυρώσεων, είπε στη EURACTIV Ελλάδος πηγή της Κομισιόν.

«Θα περιμένουμε να δούμε πρώτα τον αντίκτυπο την υφιστάμενων κυρώσεων στη ρωσική οικονομία και οι επόμενες κυρώσεις θα εξαρτηθούν από την κλιμάκωση της Ρωσίας στο πολεμικό πεδίο», τόνισε η πηγή.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου