Ο Σολτς καλεί τον Πούτιν να αποσύρει τα στρατεύματα από την Ουκρανία

Ο Σολτς καλεί τον Πούτιν να αποσύρει τα στρατεύματα από την Ουκρανία

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε απόψε για μία ακόμη φορά τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες και να αποσύρει τα στρατεύματα της εισβολής του» από την Ουκρανία, ενώ επανέλαβε τη στήριξη της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα, «η οποία αντιστέκεται τόσο γενναία στην επίθεση».

Κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να εμφανιστεί ενωμένη και ισχυρή απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν και αναφέρθηκαν στις πολλές προκλήσεις που έχει μπροστά της η Ευρώπη, στην πολιτική ασφάλειας, άμυνας και εξωτερικών σχέσεων.

«Με τον πόλεμο στην Ουκρανία ο κόσμος μας έχει αλλάξει δραματικά» τόνισε ο Όλαφ Σολτς και έκανε λόγο για «σημείο καμπής και για την Ευρωπαϊκή Ένωση». «Καλούμε τον (Βλαντίμιρ) Πούτιν να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες και να αποσύρει τα στρατεύματα της εισβολής του από τη χώρα», τόνισε ο καγκελάριος και διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία και οι εταίροι της θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν την Ουκρανία, με όλους τους τρόπους.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Μαρτίου, ο κ. Σολτς επισήμανε ότι το ζητούμενο είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου αλλά και το πώς θα εμφανιστούμε ενωμένοι και κυρίαρχοι, προκειμένου να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τους πολίτες μας. Στη Σύνοδο, ανέφερε, θα τεθούν ζητήματα πολιτικής ασφάλειας και ενεργειακής πολιτικής. «Πρέπει να ενισχύσουμε την αμυντική μας ικανότητα, μέσω επενδύσεων και καλύτερης συνεργασίας μεταξύ των εταίρων», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στην «Στρατηγική Πυξίδα» η οποία θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα είναι «το πρώτο σημαντικό βήμα». Ο κ. Σολτς σημείωσε ακόμη ότι κεντρικό θέμα των συνομιλιών θα είναι και οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας, με το βλέμμα στην ανάγκη για ενεργειακή ανεξαρτησία το συντομότερο δυνατό.

Ο Πέδρο Σάντσεθ από την πλευρά του ανέφερε ότι η Ευρώπη είναι σημαντικό να προετοιμαστεί ώστε να είναι σε θέση να δώσει τη σωστή απάντηση στον ρώσο πρόεδρο, αλλά και να ρυθμίσει τις συνέπειες των κυρώσεων στην οικονομία της. «Αυτή η κρίση πρέπει να μας ενδυναμώσει, να ενισχύσει το ευρωπαϊκό εγχείρημα και όχι να μας διχάσει», τόνισε ο ισπανός πρωθυπουργός. «Είναι σημαντικό για τις οικογένειές μας, για τις επιχειρήσεις μας και τις βιομηχανίες μας», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο θέμα των τιμών της ενέργειας και τόνισε ότι είναι σημαντικό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λάβει άμεσα μέτρα, τα οποία θα μας επιτρέψουν να οδηγήσουμε σε λύση αυτή την κατάσταση. «Πρέπει να φανούμε ενωμένοι και ισχυροί. Το κάναμε στην πανδημία, μπορούμε να το κάνουμε και τώρα», κατέληξε ο κ. Σάντσεθ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου