Οι Βρυξέλλες βάζουν τον Ράμα στη θέση του, για τις διαμαρτυρίες στην Αλβανία

Οι Βρυξέλλες βάζουν τον Ράμα στη θέση του, για τις διαμαρτυρίες στην Αλβανία

Οι τελευταίες μέρες στην Αλβανία δεν κυλούν ομαλά, μιας και οι πολίτες συνεχίζουν να διαμαρτύρονται μαζικά για την αισχροκέρδεια, που έρχεται ως αποτέλεσμα των τρελών ανατιμήσεων και της αυξημένης διαφθοράς στην χώρα.

Και σα να μην έφθανε αυτό, ο Ράμα χαρακτηρίζει τους διαδηλωτές φιλορώσους και υποστηρικτές του Πούτιν και κατά συνέπεια και του πολέμου στην Ουκρανία.

Εκτός αυτού, ο Αλβανός πρωθυπουργός επικαλέστηκε και τις Βρυξέλλες στο αφήγημά του, που έχει σκοπό να απομονώσει τους διαμαρτυρόμενους πολίτες.

Επιπλέον ο Ράμα προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη εξαγγέλλοντας μέτρα παρωδία τα οποία αφορούν στην στήριξη με περίπου 20 ευρώ (για τρεις μήνες) σε μια μικρή μερίδα χαμηλοσυνταξιούχων και θέτοντας προσωρινό όριο στην τιμή των καυσίμων.

Ωστόσο οι Βρυξέλλες φαίνεται πως δεν θέλησαν να μπούνε στο παιχνίδι του Ράμα ώστε να υποστηρίξουν τα όσα ανέφερε στους πολίτες για το υποτιθέμενο «μήνυμα της ντροπής» σχετικά με τις διαμαρτυρίες στη χώρα.

Η απάντηση των Βρυξελλών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε σε σχετική ερώτηση του Euractiv, ότι υποστηρίζει το δικαίωμα των Αλβανών σε συγκεντρώσεις εν μέσω συνεχιζόμενων διαδηλώσεων.

«Οι πολίτες στην Αλβανία, καθώς και στα υπόλοιπα Δυτικά Βαλκάνια και πέραν αυτού, έχουν εύλογες ανησυχίες για την αύξηση των τιμών των καυσίμων και των τροφίμων», ανέφερε η Επιτροπή.

«Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι η τήρηση των ευρωπαϊκών προτύπων για την ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης και για την προστασία και την ένταξη ευάλωτων ομάδων αποτελούν βασικές ενταξιακές απαιτήσεις που παρακολουθούνται στενά. Όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες πρέπει να επιδείξουν τη μέγιστη ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση», πρόσθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Επιτροπή συνέχισε ότι οι αυξήσεις των τιμών «επιδεινώνονται σε μεγάλο βαθμό από τον επιθετικό πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας» και όχι από τις κυρώσεις της ΕΕ και την ευθυγράμμιση της Αλβανίας μαζί τους.

«Οι κυρώσεις της ΕΕ είναι προσεκτικά στοχευμένες και στοχεύουν σε εκείνους που είναι υπεύθυνοι για πολιτικές ή ενέργειες που θέλει να επηρεάσει η ΕΕ, ενώ μειώνει όσο το δυνατόν περισσότερο κάθε ανεπιθύμητη συνέπεια», συνέχισε.

Η Επιτροπή σημείωσε ακόμη τη σύσταση ειδικής επιτροπής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας στην αλβανική οικονομία και το εθνικό συμβούλιο διαχείρισης καυσίμων, καθώς και τη συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης από την Αρχή Ανταγωνισμού της Αλβανίας.

«Η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τους εταίρους της από τα Δυτικά Βαλκάνια στην χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, ιδίως ανταποκρινόμενη στις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου, πιθανούς μελλοντικούς κλυδωνισμούς και προκειμένου να επιτρέψει την οικονομική ανάκαμψη», κατέληξε η δήλωση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου