Το Κοσσυφοπέδιο ζητά κατάργηση της βίζας και ένταξη στην ΕΕ

Το Κοσσυφοπέδιο ζητά κατάργηση της βίζας και ένταξη στην ΕΕ

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι Ο Καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ της Αυστρίας κατά την χθεσινή τους συνάντηση, συζήτησαν τρόπους για να επιταχυνθεί η ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην ΕΕ και τόνισαν την ανάγκη να άρει η ΕΕ το εμπόδιο όσον αφορά τις θεωρήσεις (βίζα) για την τελευταία χώρα στα Δυτικά Βαλκάνια.

Στην επίσκεψή του στην Πρίστινα την Παρασκευή, Νεχάμερ και Κούρτη έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Κούρτι ζήτησε από τον Νεχάμερ να πιέσει για την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας για το Κοσσυφοπέδιο και ζήτησε περισσότερα κονδύλια της ΕΕ για τη χώρα του.

«Ζήτησα από τον Καγκελάριο της Αυστρίας να προωθήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την απόφαση για την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας, γιατί είναι μια καθυστερημένη απόφαση που βλάπτει τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και την οικονομία του Κοσσυφοπεδίου. Το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να επωφεληθεί περισσότερο από τα κονδύλια της ΕΕ. Τα κονδύλια της ΕΕ θα πρέπει να σχετίζονται με τις αξίες της ΕΕ», δήλωσε ο Κούρτι.

Το Κοσσυφοπέδιο έχει εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις της ΕΕ για την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζα από το 2018, αλλά ο λαός του παραμένει ο μόνος στην περιοχή που δεν μπορεί να μετακινηθεί ελεύθερα. Επιπλέον, κατατάσσεται υψηλότερα από ορισμένες περιφερειακές χώρες σε δείκτες διαφθοράς και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Κούρτι εξήρε τις παραδοσιακά ισχυρές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και διαβεβαίωσε τον Νεχάμερ για την αξιόπιστη συνεργασία του Κοσσυφοπεδίου στο μέλλον.

«Δώσαμε καταφύγιο στους Αφγανούς πρόσφυγες, επιβάλαμε κυρώσεις στη Ρωσία και είμαστε ανοιχτοί να φιλοξενήσουμε Ουκρανούς πρόσφυγες», δήλωσε.

Από πλευράς του ο καγκελάριος Νεχάμερ τόνισε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μια σημαντική γεωστρατηγική περιοχή και η Αυστρία θα είναι μια συνδετική γέφυρα μεταξύ της περιοχής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Συζητήσαμε επίσης με τον Πρωθυπουργό την επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ […] Το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να είναι στην ΕΕ», δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία. Ο Νεχάμερ είπε ότι οι χώρες θα πρέπει να βοηθήσουν η μία την άλλη στην αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού και της ενέργειας.

Ο Κούρτι επανέλαβε τις προειδοποιήσεις ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να επιχειρήσει να αποσταθεροποιήσει άλλες χώρες, με τα Δυτικά Βαλκάνια να είναι ένας από τους κύριους πιθανούς στόχους.

«Κατά τη διάρκεια του πολέμου [1998-1999], ο Πούτιν ανέφερε το Κοσσυφοπέδιο μόνο μία φορά το μήνα. Τώρα το αναφέρει σχεδόν καθημερινά, κάνοντας ψευδείς παραλληλισμούς με την Κριμαία. Αυτός που αντιτάχθηκε στη σωτήρια επέμβαση του ΝΑΤΟ το 1999 θέλει να καταχραστεί την υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου για να επιβάλει την ηγεμονία του. Είμαστε λυπημένοι αλλά δεν φοβόμαστε», σημείωσε ο Κούρτι

Ακόμη υποστήριξε ότι ο Πούτιν θέλει να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ως εκ τούτου θα μπορούσε να εντείνει τις επιθέσεις στην Ουκρανία, αν και ο πόλεμος του εκεί δεν θα είναι αρκετός για να επιτύχει τους στόχους της Ρωσίας. Ο Κούρτι προειδοποίησε ξανά για τον κίνδυνο σύγκρουσης στα Δυτικά Βαλκάνια μέσω πληρεξούσιων της Ρωσίας: «Στο Νις (της Σερβίας), το ρωσικό ανθρωπιστικό κέντρο είναι γεμάτο από Ρώσους πράκτορες», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια