Επικοινωνία Σ. Καλογιάννη με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικον. Υποθ. του Αλβ. Κοινοβουλίου

Επικοινωνία Σ. Καλογιάννη με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικον. Υποθ. του Αλβ. Κοινοβουλίου

Με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομίας και Οικονομικών του Αλβανικού Κοινοβουλίου κ. Eduard Shalsi είχε χθες τηλεδιάσκεψη ο Σταύρος Καλογιάννης. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν διεθνή και, κυρίως, διμερή θέματα στον τομέα της οικονομίας.

Ειδικότερα, συζητήθηκαν οι μεγάλες επιπτώσεις, στην ενέργεια και στις τιμές των αγαθών από την απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, και οι σωρευτικές επιπτώσεις της πανδημίας, η οποία συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Ο Σταύρος Καλογιάννης ενημέρωσε τον κ. Shalsi για τον πολύ υψηλό ρυθμό ανάπτυξης που παρουσίασε πέρυσι η Ελλάδα, της τάξεως του 9%, και για τις εκτιμήσεις για αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,5% το 2022. Βασικοί μοχλοί ανάπτυξης αναμένεται να είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω του οποίου θα διατεθούν στην εθνική οικονομία 31 δις ευρώ μέχρι το 2026, ποσό που η Κυβέρνηση φιλοδοξεί να διπλασιάσει με μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων, και το ΕΣΠΑ (2021-2027), προϋπολογισμού 26,1 δις για τα επόμενα επτά χρόνια.

Ο κ. Shalsi από την πλευρά του αφού δήλωσε ότι η Αλβανική Κυβέρνηση θεωρεί την Ελλάδα στρατηγικό εταίρο, αναφέρθηκε στη στήριξη που παρέχεται στους αγρότες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, στην επιδότηση της τιμής των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στη μείωση των φόρων των χαμηλόμισθων.

Οι δύο Πρόεδροι των Επιτροπών συμφώνησαν ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης των οικονομικών διμερών σχέσεων, καθώς το εμπόριο με Αλβανία το 2021 ανήλθε σε 550 εκ. ευρώ, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα ανέρχονται σε 370, έναντι 675 επιχειρήσεων το 2015, είναι δηλαδή μειωμένες κατά 56,7%. Η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς την Αλβανία ανήλθε σε 405 εκ. ευρώ το 2021, ενώ οι εισαγωγές έφτασαν τα 146 εκ. ευρώ.

Οι κύριοι Shalsi και Καλογιάννης συμφώνησαν επίσης να εργαστούν για την περαιτέρω προώθηση της διασυνοριακής συνεργασίας, με την υλοποίηση δράσεων στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας (Interreg) κατά την προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Ο Σταύρος Καλογιάννης προσκάλεσε τον κ. Shalsi στα Ιωάννινα, πρόταση που έγινε αποδεκτή, και θα ακολουθήσει συνάντηση στα Τίρανα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου