Ρωσικός κίνδυνος στην Βουλγαρία σύμφωνα με στρατιωτικούς ειδικούς

Ρωσικός κίνδυνος στην Βουλγαρία σύμφωνα με στρατιωτικούς ειδικούς

Αρκετοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες κάλεσαν τη βουλγαρική κυβέρνηση να ζητήσει βοήθεια από το ΝΑΤΟ.

«Ο πόλεμος χτυπάει την πόρτα. Ηθελημένα ή όχι, ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εισέρχονται ήδη στον εναέριο χώρο της Πολωνίας και της Ρουμανίας. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή θέση για να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», σχολίασε την Τρίτη ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Τόντορ Ταγκάρεφ.

Παρόμοια αλλά πολύ πιο αιχμηρή θέση δημοσίευσε και το Ατλαντικό Συμβούλιο της Βουλγαρίας.

Ο Ταγκάρεφ παραλίγο να γίνει υπουργός Άμυνας στις αρχές Μαρτίου. Αν και το όνομά του προτάθηκε από τον πρωθυπουργό Κίριλ Πετκοφ, διορίστηκε τελικά ο Ντράγκομιρ Ζάκοφ για να αντικαταστήσει τον Στέφαν Γιάνεφ.

Αν και δεν δόθηκε καμία επίσημη εξήγηση για την κίνηση αυτή, διάφορες πηγές από τον κυβερνητικό συνασπισμό δείχνουν ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ένας από τους τέσσερις κυβερνητικούς εταίρους, αντιτίθεται στον Ταγκάρεφ.

Ο Πέτκοφ δήλωσε ότι ο Ταγκάρεφ θα γινόταν σύμβουλός του σε θέματα άμυνας, αν και αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη. Τώρα ο Ταγκάρεφ καλεί τη Βουλγαρία να δεχτεί όλη την απαραίτητη συμμαχική βοήθεια για να εξασφαλίσει την προστασία της, συμφωνώντας στη δημιουργία ενός βουλγαρικού τάγματος του ΝΑΤΟ.

«Τι θα συμβούλευα τον πρωθυπουργό σήμερα (αν ήμουν σύμβουλος): Η κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει αμέσως από τους συμμάχους να αναλάβουν τον έλεγχο του εναέριου χώρου μας, μέρος του εναέριου χώρου του ΝΑΤΟ, μεταξύ άλλων με την ανάπτυξη πρόσθετων μαχητικών από συμμαχικές χώρες στο έδαφός μας», δήλωσε ο Ταγκάρεφ.

Τα σχόλιά του έρχονται μία ημέρα μετά την ομιλία του προέδρου Ρούμεν Ράντεφ, στην οποία κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει επείγοντα μέτρα για να διασφαλίσει ότι ο βουλγαρικός ουρανός θα προστατεύεται μόνο από Βούλγαρους πιλότους με βουλγαρικά αεροσκάφη.

Ωστόσο, ο βουλγαρικός στρατός διαθέτει σήμερα λιγότερα από οκτώ ιπτάμενα παλιά μαχητικά MiG-29 και οι πόροι τους πρόκειται να εξαντληθούν.

Τέσσερα ισπανικά Eurofitghter βρίσκονται σήμερα στη Βουλγαρία και μετά την 1η Απριλίου αναμένεται να έρθουν και οκτώ ολλανδικά F-35. Το γαλλικό πυρηνικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο, αναλαμβάνει επίσης την αποστολή να προστατεύσει τον ουρανό πάνω από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία με μαχητικά Rafale.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ταγκάρεφ αναφέρθηκε επίσης στην πολύ περιορισμένη εκπαίδευση που έχουν σήμερα οι Βούλγαροι πιλότοι, καθώς και στον απαράδεκτα υψηλό κίνδυνο που θα αντιμετώπιζαν τα MiG-29 έναντι των ρωσικών αεροσκαφών. Ο πόρος του πυραυλικού οπλισμού των μαχητικών έχει λήξει προ πολλού.

Η χρήση των MiG-29 αποτελεί κίνδυνο για την επιχείρηση προστασίας του εναέριου χώρου του ΝΑΤΟ που διεξάγεται από τους γείτονες της χώρας και τη συμμαχική αεροπορία που εδρεύει στη Ρουμανία και τα αεροπλανοφόρα στη Μεσόγειο.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να καλέσει εμπειρογνώμονες από συμμαχικές χώρες για να αξιολογήσουν ποιοι από τους σταθμούς ραντάρ και τα αντιαεροπορικά πυραυλικά μας συστήματα μπορούν πραγματικά να συμμετέχουν στη συμμαχική επιχείρηση και ποια θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως», δήλωσε ο Ταγκάρεφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βουλγαρία θα πρέπει, αν χρειαστεί, να ζητήσει από τους συμμάχους να αναπτύξουν κινητά τρισδιάστατα ραντάρ και συστήματα αντιαεροπορικής και πυραυλικής άμυνας στο έδαφός μας.

Μια πολύ πιο αιχμηρή θέση δημοσίευσε το Ατλαντικό Συμβούλιο της Βουλγαρίας, μια ΜΚΟ με ορισμένους πρώην πολιτικούς που σχετίζονται με το κυβερνών κόμμα GERB, όπως ο ευρωβουλευτής Αλεξάντερ Γιορντανόφ και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντανιέλ Μίτοφ. Σύμφωνα με αυτούς, η άρνηση της συμμαχικής βοήθειας είναι προδοσία.

«Ποιος έχει συμφέρον να είναι η Βουλγαρία η πιο αδύναμη μονάδα στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ»; Αυτός ο ΠΟΙΟΣ είναι το Κρεμλίνο, ο Πούτιν και οι μαχαιροβγάλτες του στη Βουλγαρία, τοποθετημένοι στα υψηλότερα επίπεδα εξουσίας. Αυτό εξηγεί γιατί στο μυαλό των Ρώσων αρθρογράφων στη χώρα μας υπάρχουν εικόνες με τους Ρώσους κατακτητές να τους υποδέχονται με ψωμί και αλάτι στη Βάρνα, στο Μπουργκάς και στη γέφυρα του Αετού στη Σόφια. Εκπληρώνοντας το πολιτικό μας καθήκον, εμείς, το Ατλαντικό Συμβούλιο της Βουλγαρίας, προειδοποιούμε για άλλη μια φορά τους πολιτικούς, τους πολιτευτές, τους στρατηγούς, τους αξιωματικούς και τους στρατιώτες μας ότι η προδοσία είναι η πιο τρομερή προδοσία και το πιο φρικτό έγκλημα. Δεν υπάρχει συγχώρεση γι' αυτόν!», δήλωσε επίσημα το Ατλαντικό Συμβούλιο.

Η ΜΚΟ κάλεσε τη Βουλγαρία να ζητήσει άμεσα την ανάπτυξη ενισχυμένων συμμαχικών ομάδων μάχης, πλήρως στελεχωμένων και έτοιμων για δράση, καθώς και την ανάπτυξη δύο συστοιχιών αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας Patriot στην Ανατολική Βουλγαρία.

Τη Δευτέρα, ο Πέτκοφ συζήτησε με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις την ενίσχυση της αμυντικής και ανθρωπιστικής βοήθειας του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν θα επισκεφθεί επίσης τη Βουλγαρία αυτή την εβδομάδα.

Πηγή: Euractiv

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου