Η Ισπανία υπέρ της προσαγωγής Πούτιν στο Δικαστήριο της Χάγης

Η Ισπανία υπέρ της προσαγωγής Πούτιν στο Δικαστήριο της Χάγης

Η Ισπανία θα συμμετάσχει στην πρωτοβουλία να προσαχθεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) της Χάγης, προκειμένου να λογοδοτήσει για τα «εγκλήματα πολέμου» που διέπραξαν οι ρωσικές δυνάμεις κατά την εισβολή στην Ουκρανία, ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Όπως μεταδίδει το Euractiv, σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Telecinco, ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες τόνισε ότι η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία «δεν θα είναι άνευ κόστους» για τον ίδιο.

Ο Αλμπάρες εξήγησε ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι τώρα «να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα συνεχίσει να ζει ειρηνικά». Ωστόσο, η Μαδρίτη έστειλε πρόσφατα ένα δεύτερο φορτίο θανατηφόρων όπλων στην Ουκρανία, κυρίως αντιαρματικούς εκτοξευτές και πυρομαχικά, για να βοηθήσει στην απόκρουση της ρωσικής εισβολής

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ επιβεβαίωσε ότι η Ισπανία θα αυξήσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της -που πιθανότατα θα φθάσει το 2% του ΑΕΠ της σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ- για να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις για την ασφάλεια της χώρας του.

Η αύξηση χαιρετίστηκε από την κυβέρνηση την Τρίτη (15 Μαρτίου), παρά τις επικρίσεις ορισμένων μελών του εταίρου του συνασπισμού του, του αριστερού Unidas Podemos (Ενωμένοι Μπορούμε).

Ο Σάντσεθ προειδοποίησε σε συνέντευξη στο ιδιωτικό κανάλι La Sexta ότι η Ευρώπη πρέπει να «προσέξει» τι συμβαίνει στην Ουκρανία και ότι, όπως ακριβώς πρέπει να είναι λιγότερο εξαρτημένη ενεργειακά έναντι της Ρωσίας, οι χώρες τις ΕΕ πρέπει να βελτιώσουν τις αμυντικές του ικανότητες μαζί με τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ.

«Πρέπει να σταματήσουμε τον Πούτιν τώρα, στην Ουκρανία, γιατί δεν ξέρουμε ποια χώρα θα είναι η επόμενη», προειδοποίησε ο Σάντσεθ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχει διαφωνία με τους Unidas Podemos σχετικά με την ισπανική θέση στη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Ερωτηθείς αν υπάρχει «κίνδυνος Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου», ο Σάντσεθ ξεκαθάρισε ότι αυτό ακριβώς θέλουν να αποφύγουν η ΕΕ και οι ΗΠΑ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου