Διαμαρτυρία στα Τίρανα για την αύξηση των τιμών σε καύσιμα και τρόφιμα

Διαμαρτυρία στα Τίρανα για την αύξηση των τιμών σε καύσιμα και τρόφιμα

Εκατοντάδες Αλβανοί συγκεντρώθηκαν χθες στα Τίρανα για να διαμαρτυρηθούν για την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και των καταναλωτικών αγαθών από τον Φεβρουάριο του 2022.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης 9 Μαρτίου, ομάδα πολιτών συγκεντρώθηκε ενώπιον του πρωθυπουργικού γραφείου ζητώντας να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου και να καταργηθεί ο ΦΠΑ.

Όπως αναφέρουν τα αλβανικά ΜΜΕ, στη συνέχεια, οι διαδηλωτές έκαναν πορεία στην κεντρική λεωφόρο των Τιράνων, εμποδίζοντας την κυκλοφορία σε βασικά σημεία πρόσβασης.

Ακόμη, οι πολίτες προειδοποίησαν τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα ότι οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν εάν δεν εισακουστούν τα αιτήματά τους.

Το πρωί της Τετάρτης η τιμή του πετρελαίου έφτασε σε πρωτοφανή τιμή στα 250 λεκ (2 ευρώ) το λίτρο σε ορισμένα πρατήρια. Αυτό σηματοδοτεί αύξηση 30% από την τιμή των 192 λεκ την περασμένη Τετάρτη (1,51 €) και αύξηση 50% έναντι του μέσου όρου του 2021 που ήταν 171 (1,35 €).

Τον Φεβρουάριο, ο πληθωρισμός στην Αλβανία έφτασε σε ποσοστό ρεκόρ 3,9%, ενώ το κόστος των βασικών ειδών διατροφής αυξήθηκε σχεδόν κατά 7%.

Ενώ οι αυξήσεις μπορεί να είναι χαμηλότερες από ορισμένες άλλες χώρες της ΕΕ, επηρεάζουν σημαντικά την κοινωνία όπου το ένα τρίτο ζει πάνω ή κάτω από το όριο της φτώχειας. Η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω από την υποτίμηση του λεκ έναντι του ευρώ μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου