State Department: Επείγουσα ένταξη όλων των Δυτ. Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ

State Department: Επείγουσα ένταξη όλων των Δυτ. Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο απρόκλητος και αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας καθιστά σαφή την αυξανόμενη επείγουσα ανάγκη για τη διατλαντική συμμαχία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων, σύμφωνα με τη «Φωνή της Αμερικής».

Τη θέση αυτή εξέφρασε o εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε αίτημα για σχόλιο της «Φωνής της Αμερικής», αφού 19 μέλη του Κογκρέσου ζήτησαν από την κυβέρνηση του Προέδρου Μπάιντεν να αυξήσει τη διπλωματική δέσμευση στα Δυτικά Βαλκάνια.

Σε επιστολή που έστειλαν νομοθέτες στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν την περασμένη εβδομάδα, ανέφεραν ότι η αύξηση της δέσμευσης των ΗΠΑ ήταν πιο σημαντική από ποτέ στο πλαίσιο της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν πλήρως αφοσιωμένες στην επίτευξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Η Ρωσία είναι εδώ και πολύ καιρό μια αποσταθεροποιητική δύναμη και πηγή παραπληροφόρησης στα Δυτικά Βαλκάνια, για παράδειγμα, υποστηρίζοντας μια απόπειρα πραξικοπήματος στο Μαυροβούνιο το 2016 και προσπαθεί συνεχώς να τροφοδοτήσει τις εντάσεις στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη», είπε ο Αμερικανός εκπρόσωπος.

Επίσης πρόσθεσε ότι οι επιτηρητές των μέσων ενημέρωσης επέκριναν τα υποστηριζόμενα από τη Ρωσία ΜΜΕ, RT και Sputnik, για κατασκευή παραπληροφόρησης και διάδοση παραπληροφόρησης.

Αμερικανοί νομοθέτες και από τα δύο κόμματα ανέφεραν σε επιστολή τους προς τον υπουργό Blinken ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την εδραίωση της δημοκρατίας και την προώθηση της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης της περιοχής.

«Η πλήρης ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στη διατλαντική κοινότητα πρέπει να είναι προτεραιότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς επιδιώκουμε να εδραιώσουμε τις συμμαχίες μας σε όλη την Ευρώπη και να αντιταχθούμε στην εξάπλωση και την επιρροή αυταρχικών καθεστώτων, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ρωσίας και της Κίνας», ανέφερε η επιστολή.

Στην επιστολή, μέλη του Κογκρέσου αναφέρουν ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ πρέπει να επικεντρωθούν στην αύξηση των επενδύσεων, στη δέσμευση για ταχεία ενσωμάτωση στην ΕΕ, στην ενίσχυση του διαλόγου Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, στην άμβλυνση των εντάσεων στη Βοσνία και στην ενδυνάμωση της δημοκρατίας.

Εν τω μεταξύ, ένας από τους υπογράφοντες την επιστολή, ο νομοθέτης της Νέας Υόρκης Ρίτσι Τόρες, ζήτησε να ενταχθεί το Κοσσυφοπέδιο στο ΝΑΤΟ.

Σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε ότι «οι ΗΠΑ δεν έχουν μεγαλύτερο σύμμαχο από το Κοσσυφοπέδιο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου