Σερβία και Κοσσυφοπέδιο προς επίτευξη συμφωνίας στην ενέργεια και τους αγνοουμένους

Σερβία και Κοσσυφοπέδιο προς επίτευξη συμφωνίας στην ενέργεια και τους αγνοουμένους

Κοσσυφοπέδιο και Σερβία αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία για την ενέργεια στο βορρά και για τους αγνοούμενους.

Στην τελευταία συνάντηση στις 22 Φεβρουαρίου, τα μέρη προσέγγισαν την κοινή γλώσσα για αυτά τα δύο θέματα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει ότι πολύ σύντομα θα επιτευχθεί συμφωνία και ότι θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων. Την προειδοποίηση για επίτευξη ενεργειακής λύσης στο βορρά έδωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Κοσσυφοπεδίου σε διάλογο, Μπέσνικ Μπισλίμι.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πίτερ Στάνο, λέει για το KosovaPress, ότι στην τελευταία συνάντηση των επικεφαλής των διαπραγματευτών συζητήθηκε η προετοιμασία του εδάφους για την επόμενη υψηλού επιπέδου συνάντηση του διαλόγου Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας.

«Στις 22 Φεβρουαρίου, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της ΕΕ, Λάιτσακ, πραγματοποίησε συναντήσεις με τους δύο κύριους διαπραγματευτές του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας για μια σειρά από συγκεκριμένα θέματα, προκειμένου να συζητήσουν θέματα σχετικά με την εφαρμογή προηγούμενων συμφωνιών, καθώς και τα βήματα της επομένης για την εξομάλυνση των σχέσεων με στόχο την προετοιμασία του εδάφους για την επόμενη υψηλού επιπέδου συνάντηση του διαλόγου.

Μετά από 11 ώρες εντατικών διαπραγματεύσεων, τα μέρη προσέγγισαν την εξεύρεση κοινού εδάφους για πολλά ζητήματα θεμελιώδους σημασίας για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, όπως το ρεύμα για το βόρειο Κοσσυφοπέδιο και η επίλυση της τύχης των αγνοουμένων. Αναμένουμε από τα μέρη να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία για αυτά τα θέματα, ώστε να επιτραπεί η έναρξη συζητήσεων για νέα θέματα σημαντικά για την εξομάλυνση των σχέσεων».

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου, Μπέσνικ Μπισλίμι, η λύση για την ενέργεια στο βορρά θα οριστικοποιηθεί πολύ σύντομα.

«Στο πλαίσιο των μέχρι τώρα δεσμεύσεων, έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εξεύρεση τελικής λύσης για την ενέργεια στον Βορρά. Το θέμα αυτό αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο του διαλόγου από το 2013, αλλά δεν έχει επιλυθεί μέχρι στιγμής. Αυτό το θέμα συζητήθηκε με την ΕΕ στην τελευταία συνάντηση, οι προσδοκίες μας είναι ότι θα οριστικοποιηθεί πολύ σύντομα. Αυτό θα άνοιγε το δρόμο για την εισαγωγή στο νομικό σύστημα όλων των χρηστών ενέργειας με την καθιέρωση της αρχής της ισότητας… Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε για να παράσχουμε την ουσία που απαιτείται για να κανονίσουμε την επόμενη συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών, όπου τα στοιχεία θα συζητηθεί η συνολική συμφωνία», είπε στη συνεδρίαση της Συνέλευσης, όπου συζητήθηκε ο διάλογος με τη Σερβία.

Από την άλλη, ο πιο δύσπιστος για τη συνέχιση του διαλόγου και την επίτευξη συμφωνίας υπό τις παρούσες συνθήκες είναι ο καθηγητής Νομικής και Διεθνών Σχέσεων Ενβέρ Χασάνι.

«Ο διάλογος έχει ανασταλεί, όχι λόγω της επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας, αλλά επειδή γίνονται εκλογές στη Σερβία, η πλευρά μας εξακολουθεί να εργάζεται για την επίτευξη συναίνεσης ψάχνοντας να βρει κάποια διέξοδο. Υπαγορεύεται από (τις εκλογές στη Σερβία) καθώς δεν είναι γνωστό με ποιον πρέπει να συζητηθεί μέχρι τον Απρίλιο και να φανεί ποιος έχει την πολιτική δύναμη εκεί…

Μετά από αρκετούς μήνες αναστολής, οι τεχνικές αντιπροσωπείες του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες στις 22 Φεβρουαρίου, εν τω μεταξύ έχει ανακοινωθεί συνάντηση πριν από τις εκλογές στη Σερβία στις 3 Απριλίου.

Την επίτευξη συμφωνίας για την ενέργεια στο βορρά έχει ζητήσει και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

«Σας ενθαρρύνω να δώσετε προσοχή στην επίτευξη συμφωνίας για την ηλεκτρική ενέργεια στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και στην προώθηση κοινών στόχων σχετικά με τους αγνοούμενους. Είναι προς το συμφέρον του Κοσσυφοπεδίου να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα και να οδηγήσουν σε μια συμβιβαστική λύση βραχυπρόθεσμα, ώστε να μπορούν να χρησιμεύσουν ως βάση για περαιτέρω πρόοδο προς συνολική εξομάλυνση», έγραψε ο Μπλίνκεν σε επιστολή του προς τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου